Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Menyasszonybazár

Nemrégiben a budapesti Közép-európai Egyetem egyik orosz aspiránsnője levelet kapott barátnőjétől. A levél négy orosz lány fényképét tartalmazta, valamint azt a kérést, hogy a barátnő segítsen nekik Magyarországon vőlegényt találni.

A levélíró szavai szerint ezek a lányok elvesztették a reményüket, hogy hazájukban sorsuk jobbra fordul, és már csak abban bíznak, hogy külföldön találják meg szerencséjüket. A barátnő nem vállalta a vőlegénykeresést - egyrészt, mert az efféle foglalatosság ellenkezik az elveivel, másodszor, mert nincs rá ideje.
Nem minden külföldön élő orosz hagyja azonban figyelmen kívül az ilyen kéréseket. Néhányuknak az, hogy külföldi vőlegényeket keressenek orosz nők számára, életük fő tevékenységévé és nagy hasznot hozó üzletté vált.
Látván, hogy Dánia, Norvégia, Svédország, Hollandia és más nyugat-európai országok lakosságának nagyobbik része férfi, az ott letelepedett oroszok közül némelyek elhatározták, hogy házasságközvetítésbe kezdenek. E célból utakat szerveznek Szentpétervárra, ahol tudvalevő, hogy - csakúgy, mint egész Oroszországban - nagyon sok az egyedülálló nő; méghozzá olyan is, aki szép és művelt.
Aki akár csak egyszer is járt ott, észre kellett vennie, hogy a kiállítások, színházi és egyéb kulturális rendezvények közönsége túlnyomórészt nőkből áll. Az effajta „társkereső tour” nyilván sokkal előnyösebb, mint a fotók szétküldése vagy hirdetések feladása. A potenciális „jövendőbelik” azonnal megláthatják és megismerhetik egymást. A dolog a következőképpen zajlik: a házasságközvetítő iroda „szállítja” a 20-25 dán, norvég vagy holland férfiút, biztosítva számukra a szállodát, az autóbuszt és az idegenvezetőket.
Nappal a külföldi vendégek a város nevezetességeit és múzeumait látogatják, este pedig a szálloda kibérelt étterme vagy bárja várja őket, orosz hagyomány szerint megterített asztalokkal: étel bőségesen, és ital sem kevesebb. Ide hozzák aztán az orosz menyaszszonyjelölteket is; többségük olyan fiatal, aki az egészségügyben, az oktatásban vagy kulturális területen dolgozik - az anyagiak szempontjából nézve pedig a szegényebb rétegekből való. Az egész rendezvény, beleértve a vacsorát is, nekik nem kerül semmibe, a számlát a külföldi vőlegények állják.
A három nap körülbelül 1000-1500 dollárnyi költségét szívesen kifizetik, megéri nekik. Először is, mindnyájan gazdag országok polgárai. Másodszor, többségük vagy majdnem nyugdíjas korú, vagy már az. Aki még aktív, rendszerint alacsony képesítésű dolgozó, úgyhogy számukra problémás lenne fiatal, szép, ráadásul művelt feleséget találni - márpedig Oroszországban ilyeneket kínálnak nekik.
Természetesen nem mindegyik jelenlévő lány kész összekötni az életét egy idős emberrel. Van, aki már itt elzárkózik az ismerkedés folytatásától. De a külföldieknek is van választási lehetőségük. Esténként és személyenként két lányt „szállítanak” nekik - úgyhogy ha valakinek első nap nem sikerült választania, még a második és harmadik nap is a rendelkezésére áll. Némelyikük nem először vesz részt ilyen utazáson - talán magasak az igényeik -, de a legvalószínűbb az, hogy tetszik nekik ez a végtelenített menyaszszonybörze, hisz ilyen nincs Európában. A szervezőknek ez persze jól jön: már egyetlen útból minimum 2000-3000 dollárnyi nyereséghez jutnak - adómentesen. Kinek fizessenek, ha hivatalosan ez mint üzleti tevékenység nem is létezik? Persze az állam mindig megtalálja a módját, hogyan adóztassa meg a hasonló keresettel rendelkező embereket, úgyhogy az utak szervezői igyekeznek lehetőség szerint a háttérben maradni.
Érdekes megjegyezni, hogy az egyik magyar utazási iroda nemrégiben azt hirdette, hogy orosz állampolgárok számára biztosítja a házasságkötést magyarországi útjuk ideje alatt. Valószínűleg ehhez hasonló reklámok következményeként magyarázható az az eset, mely nemrégiben történt az orosz követségen: egy januári napon mindjárt négy orosz hölgy kívánta bejegyeztetni külföldiekkel való házasságkötését. Három közülük magyar férfival szándékozott összekötni a sorsát, egy pedig amerikaival. Céljukat azonban nem sikerült elérniük: az orosz rendeletek értelmében erre 30 nap szükségeltetik. Így aztán vagy a menyasszonyoknak kell még egyszer ideutazniuk, vagy a vőlegényüknek Oroszországba…