Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Csúcson az olajár

1998 decembere óta megháromszorozódtak az olajárak, miután az OPEC-tagországok önkorlátozták a kitermelésüket. A héten újabb rekordot döntött a fekete arany ára, 30 dollárt kérnek érte hordónként. Ha tartósnak bizonyul ez az ár, negatív hatással lesz a világ gazdaságára, és Magyarországon is kedvezőtlenül befolyásolhatja az inflációs kilátásokat, mivel 18 dolláros olajárral számoltak a pénzügyminisztériumi szakemberek.


Péntektől három forinttal emelkedik a benzin ára

Az egy évvel ezelőtti 10 dollár körüli hordónkénti árak mára meghaladták a 30 dolláros árszintet, ami komoly aggodalmat kelt a fejlett ipari országokban és a nagy fogyasztókban egyaránt. Clinton elnök a napokban bejelentette, hogy felszabadítják az USA stratégiai olajtartalékait, bízván abban, hogy ez lenyomhatja az árakat. Az 570 millió hordónyi nyersolaj az USA kéthavi importjának felel meg. Abban reménykednek, hogy a stratégiai készleteket nyárra olcsóbb világpiaci olajjal tölthetik föl.
Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a túl magasan tartott olajárak az OPEC-országokat is hátrányosan érinthetik a világgazdaság visszaesése esetén. A tagországok egyébként sem egységesek a kitermelés nagyságának meghatározásában: Irán, Indonézia és Algéria kitartanak a termelés jelenlegi szintjének fenntartása, így a magas árak mellett. A legnagyobb olajkitermelő és -exportáló ország, Szaúd-Arábia azonban azt hangsúlyozza, hogy az olajtermelőknek is érdeke a valamivel alacsonyabb, de stabil világpiaci ár. A legközelebbi OPEC-csúcs március 27-én lesz, csak ekkor várható az OPEC döntése a termelés esetleges növelésével kapcsolatban. Szaúd-Arábia olajminisztere szerint a nyersolaj számukra is elfogadható ára 20-25 dollár hordónként. A magyar kormány ez évre tervezett 6-7 százalékos inflációs várakozását is keresztül- húzhatják a magas világpiaci olajárak. A költségvetés és az inflációs előrejelzések elkészítésénél figyelembe vesznek ugyan kedvezőbb és kedvezőtlenebb eshetőséget is a világpiaci energiaárak alakulásával kapcsolatban, de a mostani 30 dolláros hordónkénti árak messze felülhaladják a kalkulált 18 dolláros olajárat. Számítások szerint már 1 százalékos energiaárszint-elmozdulás a fogyasztói árak 0,4 százalékos emelkedését eredményezi! Az olajárak növekedését általában a gázárak növekedése is követi, ahol 10 százalékos gázáremelés további 0,4 százalékos inflációnövekedést generálhat.