Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota István
Aggodalmak az ORTT-jelölések kapcsán

Február 27-én az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jelenlegi vezetésének és tagjainak mandátuma lejár, március elsejével pedig „ringbe száll” az új jelöltekből álló testület. Az előzetes ellenzéki vélemények és aggodalmak fényében valóban nem túlzás, hogy komoly „közelharcra” és nagypolitikai érdekérvényesítésre van kilátás az elkövetkezendő években az ORTT közreműködésével.

A 168 óra csütörtöki száma máris megkongatta a vészharangot: Médiakorbács címmel közölt cikket a témáról. Az írás szerint az ORTT önálló hatalom, amely felett nem áll felügyeleti szerv, munkájáról csak beszámol az Országgyűlésnek, üléseinek jegyzőkönyvei titkosak, büntető jogkörrel rendelkezik, sőt az elnöki poszt várományosa, a fideszes Körmendy-Ékes Judit az ORTT-t a sajtószabadság mérlegének tekinti. Mint ismeretes, az ORTT hattagú testület, amelybe a parlamenti pártok egy-egy képviselőt delegálhatnak, az elnök személyére pedig a miniszterelnök és a köztársasági elnök együttesen tesz javaslatot. A testület a teljes magyar médiatérkép felett felügyeletet gyakorol, alakítja és szabályozza azt.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt médiaszakértője kifejtette lapunknak, hogy az eddigi felállásban a kormány és az ellenzék aránya négy a kettőhöz volt, ha úgy tekintjük, hogy a MIÉP a kormánypártokkal szavaz. Ott volt azonban ellensúlynak az előző kormánykoalícióból az elnök, Révész T. Mihály. „Most azonban az új összetételből hiányozni fog az »ellenzéki fék«, amely a hangsúlyos elnöki véleménnyel és szavazattal gyakorlatilag kétharmados kormánytöbbséget fog eredményezni az ORTT-ben.” A politikus aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem látja garantálva a viszszaélések kizárását egy ilyen összetételű testület beiktatása esetén. Példaként említette az MTV jelenlegi csonka kuratóriumának helyzetét, amellyel kapcsolatban az Alkotmánybíróság mindkét parlamenti tényező számára kedvezően értelmezhető határozatot hozott, sőt a legfőbb ügyész is hiába foglalt állást e kuratórium működésének legalitásával szemben, a parlament szándékosan nem reagál a kialakult jogi helyzetre.
Ugyanerre hivatkozik Haraszti Miklós író, a szabaddemokraták médiaszakértője is, aki szerint, „ha az EU Magyarország médiapolitikáját értékelő írása, az Alkotmánybíróság és a legfőbb ügyész együttes véleménye kevés volt ahhoz, hogy a változtatások érdekében akár csak a kisujjukat is megmozdítsák, akkor mire számítsunk egy majdani kétharmados kormánytöbbséggel működő ORTT ténykedésével kapcsolatban”. A politikus úgy véli, a kormány médiapolitikáját az elmúlt években is a „média-joghézagok gátlástalan kihasználása” jellemezte, ezért a mostani kuratóriumi jelölések tesztértékűek lesznek.
Jánosi György szocialista politikus, a médiatörvény egyik „atyja” szerint ez lesz az egyetlen médiatestület, amely biztosan fel fog állni határidőre. A képviselő lapunknak úgy nyilatkozott, hogy „látva a jelenlegi kormány működését, óriási nyomásra lehet számítani kormányoldalról, hiszen az egyszerű szótöbbséggel megszavazható kérdések esetében gátlástalan politikai akarat fog érvényesülni”. Jánosi György nem derűlátó az ORTT-vel kapcsolatban: „Sűrűsödni fognak a perek és a jogorvoslati procedúrák a megzsarolt és sarokba szorított médiatársaságok kezdeményezésére.” Az ORTT egyik jogásza pedig úgy fogalmaz, hogy a testület bírságolási kedvének egyetlen határa az önmérséklet.


Jelölttipp

A médiakuratóriumok tagjelöléseinek határideje szintén lejár. Az ellenzék a várakozásoknak megfelelően nem jutott konszenzusra a jelöltek számát illetően. Az eredmény a következő lett:

Országos Rádió és Televízió Testület:
Elnök:    Körmendy-Ékes Judit (Fidesz)
MDF:    Wéber János
SZDSZ:    Timár János
MIÉP:    Bánlaki József
FKgP:    Nahlik Gábor
MSZP:    Ladvánszky György
Fidesz:    Erdős Zsuzsanna

Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége:
Elnök:    Bakó Lajos (MDF)
Fidesz:    Tátrai Eszter, Csernus János
FKgP:    Bánó Attila + 1 fő
SZDSZ:    Kozák Márton
MIÉP:    Gyökér András,
Medveczky Ádám
MSZP:    Halák László, Kósa Somogyi György vagy Gombár Csaba

Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége:
MSZP:    Agárdi Péter, Gellért Kis Gábor
SZDSZ:    Haraszti Miklós
MDF:    Olajos Péter
MIÉP:    Szentmihályi Szabó Péter, Murányi László
FKgP:    Imrédy Szabolcs + 1 fő
Fidesz:    Szadai Károly, Hankiss Ágnes

Hungária (Duna) Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége:
SZDSZ:    Hamburger Mihály
MDF:    Pálfy G. István
MIÉP:    Hegedűs Zsuzsanna, Medveczky Attila
MSZP:    Bíró Sándor, Ördögh Szilveszter
FKgP:     Kisfalviné Ortutay Mária + 1 fő
Fidesz: Budai László, Rékássy Róbert

Forrás: MH, Index