Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek MTI
Abortuszvita várható a parlamentben

Várhatóan a jövő héten kerül a kormány elé a magzatvédelmi, közismert nevén az abortusztörvény módosításának tervezete. Az ügy aktualitását az adja, hogy az Alkotmánybíróság (AB) 1998-as döntése értelmében a honatyáknak 2000. június 30-ig pontosítaniuk, tisztázniuk kell a magzatvédelmi törvény „súlyos válsághelyzet” fogalmát. Az AB 1998-ban megállapította: alkotmányellenes az, hogy a súlyos válsághelyzetre alapított terhességmegszakítás kizárólag az állapotos nő állítása alapján, az okok megnevezése és ellenőrzése nélkül elvégezhető. Ez a szabályozás a minimális alkotmányos védelmet sem biztosítja a magzat számára, kizárólag az anya önrendelkezési jogára van tekintettel.

Az alkotmányellenesség kiküszöbölésének egyik lehetősége, hogy a törvényhozás a súlyos válsághelyzet fennállását ellenőrizhetővé teszi. A másik megoldás az, hogy az állam a magzattal szemben fennálló életvédelmi kötelezettségét más módon, például tanácsadással, válságmegoldó együttműködéssel teljesíti. Pusztai Erzsébet, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára a törvénytervezet kapcsán a héten újságíróknak elmondta: a terhes nő válsághelyzetének megfogalmazásában a módosítás elhagyja a törvényben szereplő mondat magzatra utaló részét, így abban a körülményben jelöli meg a súlyos válsághelyzetet, ami testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. (A június 30-ig hatályban lévő törvény szerint „súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz, és ez által veszélyezteti a magzat egészséges fejlődését. A súlyos válsághelyzet fennállását az állapotos nő a kérőlap aláírásával igazolja.”)
A politikai államtitkár tájékoztatása szerint a tervezet olyan válságkezelő tanácsadórendszer fejlesztését kívánja elősegíteni, amely nemcsak az anya, hanem az egész család számára elérhető. Pusztai Erzsébet kiemelte: az előterjesztés a gyermeküket megszülő, nehéz szociális helyzetben lévő nők támogatására, illetve az anyaotthon-hálózat fejlesztésére irányuló javaslatot is tartalmaz. A javaslat egyébként a terhességmegszakításra jelentkező nő számára háromnapos gondolkodási időt ír elő az első tanácsadás után.
A tervezet szerint a művi vetélésért fizetendő térítési díj mindenkor azzal az összeggel lenne azonos, amennyit az egészségbiztosító térítene az egészségügyi intézménynek a terhességmegszakításért. Pusztai Erzsébet újságírói kérdésre elmondta: jelenleg 16 ezer forintban határozza meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a terhességmegszakításért a kórházaknak fizetendő díjat. Az abortusz költségéhez a rászoruló nő szintén kaphat támogatást a még kidolgozandó rendeletben meghatározott százalékos mértékben.
Pusztai azt is elmondta, hogy az Alkotmánybíróság 1998 novemberében hozott határozata alapján készült előterjesztés tartalmazza, hogy a fogamzásgátló készítményekhez és eszközökhöz rászorultságuktól függően kedvezményesen juthassanak hozzá azok a nők, akik egyébként nem tudnák ezeket megvásárolni.