Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Game Boy-generáció

A múlt héten immár 51. alkalommal rendezték meg a Nürnbergi Játékvásárt. A világ legnagyobb ilyen jellegű szakmai vására ismét sikersztorinak bizonyult. Gigantikus méreteket öltő kiállítóterületet, tizennégy óriáspavilont népesített be csaknem 2800 kiállító cég a világ minden tájáról. A vásár elsősorban a játékgyártó és -elosztó cégek számára jelenti az egyik legfontosabb tájékozódási pontot, de kapui nyitva állnak azok előtt is, akik a gyerek- és felnőttjátékok legújabb trendjei iránt érdeklődnek. A legtöbb céget ezúttal is Hongkong delegálta 239 vállalattal, őket követték az olaszok 172, illetve a britek 119 vállalattal.


Pokémonok. Egy újabb őrület

A kedden véget ért ötnapos börze egyik említésre méltó jelensége az elektronikus játékok térnyerése. A rendezők ezúttal egy egész pavilont szántak a multimédiás ágazatnak, amelynek egy legújabb generációját, a 128 bites processzor alapú játékokat is bemutatták. Az olyan nemzetközi szoftvergyártó cégek mellett, mint a Konami vagy UBI Soft Entertainment, persze nem maradhatott el a műfajban nehézsúlyúnak számító Sega, Sony, illetve Nintendo. Ez utóbbi nevéhez kapcsolódik a Pokémon-őrület. Az 1996-ban Távol-Keletről induló elektronikus játékból több mint 30 millió darabot adtak el szülőhazájában és az Egyesült Államokban, és néhány hónapja már Európa kapuit is döngeti. A három verzióban (piros, kék, sárga) kapható Game Boy lényegében egy elektronikus szerepjáték, amelyben pokémonokat, állatszerű karaktereket kell megszelídíteni, akikkel aztán lehet kereskedni, harcolni vagy gyűjtögetni. A játék bármely kiszerelésben kapható, legyen az pokémon figura, kártya, képregény, sőt a már jól futó TV-sorozat mellett nemsokára - Európában áprilistól - a filmváltozat is megjelenik.
A kiállítás egyik PC-s érdekessége volt egy német cég bibliai oktató és szórakoztató CD-je. Az Ószövetséget felölelő szoftvert a közeljövőben már magyar nyelven is lehet majd kapni.
Az elektronikus játékok mellett újra éledni látszik a klasszikusok népszerűsége. Fa építőjátékban utazó cégek tucatjai várták a bőröndjüket tologató (tudniillik a prospektushegyek tárolására) nyakkendős üzletembereket. A miniatűrtől az óriás méretűig szerepeltek logikai játékok, és nosztalgikus hangulatot ébreszthetett sokakban az a gyertyafény-meghajtású kis bádog hajó, amely még az 50-es 60-as években élte fénykorát. Persze idén is zsúfolásig megtelt a modellező pavilon, illetve a társasjáték és sportjáték részleg. A rendezők gondoskodtak egy olyan helyiségről is, ahol a plágium gyanújába keveredett termékeket tették közszemlére, egymás mellett bemutatva az eredetit és az olcsóbb utánzatot.