Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai András
Árral szemben

Az 1993-ban alapított, 13 saját filmmel elinduló Odeon Art Videotéka-hálózat mára az egyik legmarkánsabb videofilm-forgalmazóvá és -kölcsönzővé vált. A szinte teljes egészében művészfilmeket tartó, jelenleg 4 budapesti tékával rendelkező hálózat mintegy 18 ezer tagot számlál, és jelentős a tagsági nélkül kölcsönzők száma is. Évről évre mind többen keresik fel az Odeont, pedig gyakorlatilag semmit nem költenek reklámra. Mint az Odeon munkatársai - Nagy Mariann és Borsos Erika - elmondták, jelenleg 6000-féle film található meg kínálatukban. Bőven válogathatnak tehát az Odeon vendégei, akik között a diákok ugyanúgy megtalálhatók, mint a politikusok vagy a színészek.

űHogy mi a jó film, azt nehéz eldönteni. Az Odeon Duna mozi melletti helyiségében mindenesetre kifüggesztették minden alkalmazott szubjektív toplistáját, hogy a vevők és kölcsönzők választását ily módon is megkönnyítsék. A két munkatárs szerint a magyar filmek iránt töretlen az érdeklődés, sőt még több kellene a hazai gyártású alkotásokból. Nagyon sikeresek a Bacsó-, a Szabó István- és a Tímár Péter-filmek, de a klasszikusok, így például a Kabos-filmek is nagy népszerűségnek örvendenek. (A külföldiekre gondolva a magyar filmek egy része angol feliratozással is megkapható.) Mivel az Odeonnak 60%-ban a Budapest Film a tulajdonosa, nem meglepő, hogy filmforgalmazással is foglalkoznak. Ez - hiába a művészfilmek iránti növekvő érdeklődés - veszteséges, hiszen csak egy szűkebb réteg nézi az ebbe a kategóriába tartozó filmeket.
A működéshez szükséges öszszeg nagy részét pályázatokon elnyert támogatások teszik ki. Ennek ellenére az Odeonban megvásárolható filmek jóval olcsóbbak, mint a nagy forgalmazók kommersz videofilmjei. Az Odeon munkatársai valóban kedvelik a művészfilmeket, és a kínálatukból igyekeznek minél többet megnézni, hogy a gyakran feltett kérdésre: „Mit ajánlanának?”, jó szívvel tudjanak válaszolni. Az értékes film olyan, mint egy klasszikus könyv: helye van a könyvespolcon, hogy időről időre „bele lehessen lapozni”.
Ennek szellemében az Odeon Jászai Mari térnél található boltja egy kicsi, de tetszetős könyvtár képét mutatja. Az átlagos videotékától azonban nemcsak a kölcsönözhető-megvásárolható filmek minőségében és nagyobb számában különbözik, hanem üzletpolitikájában is, mivel az Odeon a kezdetektől fogva nem tart pornófilmeket.