Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Az Orosz Rakéta szétlőtte Amerikát

Jubileumhoz érkezett az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság idényfelező All-Star-mérkőzése. A hajdan Csillagok Csatájaként jegyzett találkozót 1947-ben rendezték először Torontóban. Akkoriban az előző év bajnoka mérkőzött a többi csapat hírességeiből verbuválódott ellenféllel. 1966 óta idény közben játszszák le a találkozót, előtte a szezon kezdetekor került megrendezésre.


Pavel Bure, a Florida Panthers orosz játékosa felmutatja a trófeát     Fotó: MTI

A kezdeti idők hat csapata után folyamatosan egyre több együttes csatlakozott a ligához, és így 1969-től Kelet-Nyugat megmérettetése lett az All-Star Game. Az európai játékosok mind jelentősebb beáramlása, és csapatukon belüli meghatározó szereplésük újabb változtatást eredményezett, 1998 óta ugyanis Észak-Amerika-Világválogatott összecsapásokat izgulhatnak végig a jégkorongozást kedvelők. A két eddig lejátszott derbin a „hazaiak” diadalmaskodtak, Vancouverben 8-7-re, tavaly Tampában 8-6-ra. Az európai hokisokat fűtötte a viszszavágás tüze, és idén bizonyítani akarták, hogy nemcsak a vb-n és olimpián tudják legyőzni amerikai kollégáikat.
171 tévéállomás közvetítette az Air-Centre-ből a találkozót. 19 ezer 300 néző szeme láttára Európa átgázolt Amerika büszkeségein. Scotty Bowman a Detroit Red Wings trénere által vezérelt csapat végig vezetve szétzilálta ellenfelét, és 9-4-re megnyerte az összecsapást. A mérkőzés legjobbjának (MVP) választott Florida Panthers-játékos, Pavel Bure 3 góllal és 1 gólpasszal vezére volt csapatának. Öccse, Valerij, a Calgary Flames hokisa két passzal segítette testvérét és társait. A „Bure-Brothers” alaposan megtáncoltatta az amcsikat, és a három pontot szerző Kozlov, valamint a 2 pontot szerző cseh Jaromir Jagr és a szlovák Pavol Demitra (2 gól) támogatásával a harmadik harmadban eldöntötték a mérkőzést.
Az amerikai csapatnak sok öröme nem volt a találkozón. Tartalékosokkal és meglepő összeállításban léptek a jégre. A kezdőcsapat centere, Yzerman nem is játszott, pedig az ügyességi versenyeken erőssége volt a gárdának. A veterán Ray Bourque tizennyolcadik alkalommal húzta fel az All-Star-szerelést, beérve Wayne Gretzkyt, akinek 99-es mezét a mérkőzés előtt vonultatták vissza. A „Great One” egykori harcostársa, Mark Messier Bourque-hoz hasonlóan 1 gólpasszal járult hozzá a vereséghez. Góljaikat Joe Sakic, Jeremy Roenick, Toni Amonte és Ray Whitney szerezték. A New York Rangerst egyedül képviselő Mike Richter kapus 2 perc alatt 3 gólt kapott, és összesen négyszer kapitulált a világválogatott lövései után.
Pavel Bure az „Orosz Rakéta” névvel tisztelt játékos, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy Európa 1-2-re javította az eddig lejátszott mérkőzések arányát, azt nyilatkozta, hogy öccsének köszönheti az MVP-díjat. Az All-Star-történelem tizenkettedik testvérpárja tehát tovább öregbítette az európai hoki hírnevét a szlovák Stastny-fivérek után, akik az 1983-as mérkőzésen a keleti válogatott erősségei voltak.


Világválogatott-Észak-Amerika: 9-4 (3-2, 2-2, 4-0)
Toronto, Air Canada Centre, 19 ezer 300 néző. V: Fraser, Koharski, Gauthier, Scapinello. G: Demitra (3:12 perc, gólpassz: Juskevics, Elias), Jagr (10:50, Rucinsky), Juskevics (14:35, Kozlov, P. Bure), P. Bure (20:30, V. Bure), P. Bure (28:38, V. Bure, Kozlov), Demitra (48:52, Hejduk, Elias), P. Bure (49:31, Lidström, Kozlov), Satan (50:51, Czerkawski, Bonk), Bonk (59:28, Jagr, Rucinsky), illetve Sakic (13:56, Whitney, Recchi), Roenick (19:30, Modano), Amonte (32:14, Modano, Bourque), Whitney (37:08, Desjardins, Messier). K: Turek 13 lövés/11 védés, a 2. harmadtól Salo 11/9, a 3. harmadtól Kölzig 8/8, illetve Joseph 20/17, a 2. harmadtól Brodeur 13/11, a 3. harmadtól Richter 15/11.
VILÁGVÁLOGATOTT: Turek, Salo, Kölzig - Lidström, Ozolins, Jagr, Sundin, Bonk, Buzek, Cherkawski, Demitra, Elias, Hejduk, Kapanen, Kozlov, P. Bure, Rucinsky, Satan, V. Bure, Juskevics.
ÉSZAK-AMERIKA: Joseph, Brodeur, Richter - P. Kariya, Shanahan, Amonte, Bourque, Chelios, Desjardins, Gomez, Housley, LeChair, E. Lindros, MacInnis, Messier, Modano, Recchi, Roenick, Sakic, Whitney.
Kiállítások: 2, illetve 0 perc.