Vissza a tartalomjegyzékhez

Pál Imre
Életveszélyes szegedi kupakaland

Az egyetlen magyar röplabdacsapat - amely még állva maradt a nemzetközi porondon - hétfőn Ukrajnába utazott Kupagyőztesek Ligája (KL) csoportmérkőzésre. Az ellenfél az L. A. Harkov együttese volt, amely csak jobb játszmaaránnyal áll egy hellyel előrébb a KL-ben. Utólag kiderült, az ukrajnai kiruccanás legkevésbé a 3:0-ás (25-17, 25-19, 25-18) vereség miatt lesz emlékezetes a Tisza parti alakulat számára.

A szegedi csapat hétfőn délután egy Malév-járattal landolt a kijevi nemzetközi reptéren. A nagy köd miatt egy nap késéssel induló Kijev-Harkov belföldi járat a célállomás fölött sűrű, tejfehér ködbe került. A pilóta háromszor kísérelte meg a leszállást, de próbálkozása valamennyiszer kudarcba fulladt, mert nem nyílt le a repülő kereke. A szituáció nem állt messze egy légikatasztrófától! Az utasoknak halálfélelmük volt. Végül a gép visszafordult Kijevbe, ahonnan a csapat egy éjszakai vonattal jutott el Harkovba. Az út során többször előfordult, hogy az étkezési és a tisztálkodási lehetőségek enyhén szólva nem a legideálisabbak voltak.
A szegediek - még a Harkovba való repülés előtt - eljuttatták tiltakozásukat a CEV-be (Európai Röplabda Szövetség), hogy nem vállalják az anyagiak, és más körülmények miatt egyaránt extra utazást. A CEV azonban úgy határozott, hogy a magyaroknak a meccset mindenképpen le kell játszaniuk, az ukránoknak viszont kötelességük, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a találkozóhoz. Ha ezek után Nagy Péter tanítványai mégsem játszották volna le a találkozót, akkor - amellett, hogy 3:0-ás játszma, és 75:0-ás pontaránnyal a hazai csapatnak ítélik oda a győzelmet - a CEV 3000 svájci frankos büntetést is kiosztott volna a Medikémiának.
Nyári Sándor, a Szeged szakmai igazgatója szerint - aki itthonról követte és irányította az eseményeket - a körülmények nem voltak méltók egy nemzetközi kupameccshez. „Nem magamat, csak a srácokat sajnáltam. A kétnapi telefonszámla, amit lebeszéltem a szövetséggel és velük, hogy segítsem őket, körülbelül 30 ezer forintra rúg. Az ukrajnai kiruccanás mintegy 841 ezer forint többletköltségébe került a klubnak, de ebből is látszik a Szeged sportszerű hozzáállása… A CEV döntése korrekt volt, annak alapján jártak el, ami a szabályzatukban rögzítve van, de az is igaz, hogy őket nem érdekli egy klubcsapat anyagi helyzete. Be kell látnunk, a nemzetközi kiírás (és a vele járó utazások) nem
a magyarok pénztárcájához vannak igazítva. A tanulság az, hogy legközelebb egy charter-járatot bérelünk, így elkerülhetünk egy csomó kellemetlenséget.”
Nagy Péter, a csapat edzője a vereség ellenére joggal büszke tanítványaira, akik elmondása alapján a három nap alatt férfi módra viselkedtek, és zokszó nélkül tűrték a megpróbáltatásokat.