Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Politikai őrváltás Zágrábban

Horvátország szakítani készül múltjával: az elnökválasztás második fordulójából Stipe Mesic, a Horvát Néppárt (HNS) alelnöke, nyugat-orientált politikus került ki győztesen. „Szeretném meggyőzni a világot arról, hogy Horvátország Európa része” - jelentette ki elnökké választása után. Az új horvát köztársasági elnök kijelentette: azért fog dolgozni, hogy Horvátország mielőbb elérje stratégiai célját, az EU- és NATO-tagságot.


Stipe Mesic a győzelem estéjén. Újra elnök    Fotó: MTI

Stipe Mesic 56 százalékos eredménnyel nyert, míg ellenfele, Drazen Budisa, a szociálliberális párt vezetője 44 százalékos támogatottságot szerzett. Az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy a horvátok a decemberben elhunyt Franjo Tudjman
nacionalista politikája ellen szavaztak. Mate Granic eddigi külügyminiszter, a Tudjman alapította HDZ frontembere már az első fordulóban elvérzett. A végső döntésnek így nem volt igazi tétje, hiszen Mesic és Budisa politikája nem különbözik gyökeresen. Mindketten tagjai annak a laza hatpárti koalíciónak, amely megnyerte a hónap elején tartott parlamenti választást is.
Mesic, be sem várva végleges győzelmét, máris megfenyegette azokat a „rejtett erőket”, akik ellene dolgoztak a kampány során. „Mindazoknak, akik csatlakoztak az ellenem irányuló kampányhoz, felelniük kell cselekedeteikért a titkosszolgála-
toknál, és azoknak a tábornokoknak is, akiknek a viselkedése államcsínyre engedett következtetni” - mondta Mesic, de részletesen nem fejtette ki, mire is gondolt. Budisa szerint ellenfele intoleranciáról tesz bizonyságot, bár abban mindketten megegyeztek a kampány során, hogy szűkíteni akarják az elnöki jogkört, és Tudjmannal ellentétben, nem akarnak a szomszédos Bosznia ügyeibe beavatkozni. Mesic azért annyit még megígért, hogy elnökként fel fogja oszlatni a kormányt, ha az nem teljesíti választási ígéretét, a gazdaság kiemelését a válságból. Az alkotmány értelmében a horvát elnök feloszlathatja a parlament alsóházát, választásokat írhat ki, és a hadsereg vezetését is ő nevezi ki.
A jelek szerint az autokrata Tudjman halála és pártjának, a konzervatív HDZ-nek a veresége a parlamenti választásokon előkészítette az utat a nagyobb politikai őrváltás előtt. A horvátok erős embere országát a függetlenségig vezette 1991-ben, majd kétszer is könnyedén nyerte el az elnökséget. Politikájával elidegenítette a nyugati államokat. Most viszont az Európai Unió máris jelezte, hogy várja Zágráb közeledését a tizenöt ország felé. Horvátország számára mindeddig elérhetetlenek voltak az EU-alapok, és nem kapott meghívást a csatlakozási tárgyalásokra sem. Kérdéses viszont, hogy Mesic mennyire tud majd javítani a Belgrádhoz fűződő kapcsolatokon: jugoszláv sajtójelentés szerint Mesic támogatja a szabad Koszovót, és üdvözöli, hogy „Montenegró utat törjön magának Európába”.
Az új elnöknek nem lesz egyszerű a feladata: az emberek azt várják tőle, hogy teremtsen új munkahelyeket, megfelelő feltételeket a külföldi tőke bevonására, és harcoljon a bűnözés és a korrupció ellen. Ugyancsak szemben fogja magát találni a horvátországi otthonaikból 1995-ben elűzött több tízezer szerb visszatérésének problémájával - hasonlóan nagy számú horvát is kénytelen volt elhagyni szülőföldjét. A daytoni megállapodás értelmében nekik is haza kell térniük.


Stipe Mesic, a szakállas, bozontos szemöldökű 65 éves jogász olyan kommunista családban született, amely részt vett a nácik elleni partizánküzdelmekben. Később viszont a horvát nacionalista mozgalomhoz csatlakozott, ami 1970-től két év börtönbüntetéshez vezetett. A sors iróniája, hogy Mesic volt Jugoszlávia utolsó elnöke. 1991-ben lett elnök a rotációs rendszerben, amikor az ország épp szétesőben volt. Ugyanabban az évben nemzeti hős lett, amikor a Dubrovnikot ostromló szerb lövészek támadásai ellenére egy humanitárius segélycsomagot szállító flotillát vezetett az adriai kikötővárosba. A független Horvátország miniszterelnöke, majd házelnöke lett. Kenyértörésre került viszont sor közte és a néhai Tudjman között, miután Mesic tiltakozott az államelnök boszniai horvát szeparatistáknak nyújtott támogatása ellen. Megalapította saját pártját, de nem sikerült neki jelentős támogatást szerezni, és hamarosan csatlakozott a Horvát Néppárthoz. Kritikusai hibájául róják fel, hogy négyszer váltott pártot, magas pozícióit különösebb eredmények nélkül töltötte be. A hírek szerint kampányát gyanús iparmágnások pénzelték, akik a háttérben maradtak. Mesic nem sokat látszik adni a bírálatokra: sikerült barátságos, könnyed politikus benyomását keltenie, aki személyes vonzerejével javíthat Horvátország külföldi megítélésén. Mesic házas, két lánya van.