Vissza a tartalomjegyzékhez

Schmidt Barna
Az ezerarcú Haider

Jörg Haider saját bevallása szerint politikai példaképé-nek a Habsburg származású Johann főherceget tartja, aki a Monarchia nagy szociál-reformere és első populistája volt, de politikai gondol-kodására mostohaapja, a hajdani SS-parancsnok Friedrich Peter is nagy hatást gyakorolt. Európaszerte sokan próbálják megfejteni a talányt: hogyan válhatott egy vidéki tartományfőnök Mozart és Mária Terézia mellett a harmadik legismeretebb osztrák személyiséggé?


Haider edzést tart az Alpokban. Új csúcsokra készül    Fotó: MTI

A jogász végzettségű nagy taktikus kiválóan keveri a lapokat, és eddig nagyszerűen bejöttek elképzelései. Jörg Haider a kancellári pozíciót ugyan - most még - nem kasszírozta be (sőt a kormánynak sem lett a tagja), de vezetésével pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) magáénak tudhatja az ország kormányzásának egyik felét.
A kormánykoalíció nagy győztese egyelőre kétségkívül a népszerű karintiai politikus, aki határozott léptekkel törtet egyre nagyobb magasságokba. Karintia tartomány kormányzója 1986 óta van az FPÖ élén, és a párt a jelenlegi diadalt jórészt neki köszönheti. 1989-ben egyszer már megválasztották tartományi miniszterelnöknek, azonban 1991 márciusában a náci birodalom foglalkoztatáspolitikáját magasztaló kijelentései miatt elmozdították pozíciójából. Azóta viszont fokozatosan fölkapaszkodva a tavalyi esztendő eleje ismét az ő győzelmét hozta Karintiában.
Haider sikerének titkairól és személyiségéről szerte Ausztriában megoszlanak a vélemények. Olyan egyéniség, akit vagy szeretnek vagy gyűlölnek: közömbösen nem lehet elmenni mellette. Akik tavaly októberben rá szavaztak - nem kevesebb, mint 27 százalék -, vakon bíznak abban, hogy majd ő megoldja szociális problémáikat, ezért minden kisiklását elnézik. Haider mindenkinek azt mondja, amit hallani szeretnének. Az egykori SS-embereknek azt, hogy kitűnő fickók, ha pedig zsidók előtt lép fel, a Tórából idéz nekik. Kampánykörútjain stábja tíz garnitúra öltözetet tart készenlétben: hallgatóságához igazodva ha kell naponta háromszor-négyszer is átöltözik, Boss-öltönyből csontgombos tiroli bőrnadrágba, vagy éppen sportos fitness szerelésbe.
A populista politikus tulajdonképpen a szótlanok és az elégedetlenek szószólójaként tűnik fel. Mindent megígér az osztrákoknak: a gazdagoknak kevesebb adót, a sokgyermekeseknek több családi támogatást, a munkavállalóknak munkahelyeik védelmét és a páneurópai érzelműeknek az EU-bővítést. Fölvetődik a kérdés, ezeket meg lehet-e mind valósítani? Természetesen nem, de Haider mást mond ma, és mást holnap. Rá jellemző módon eddig minden kijelentését visszavonta minimum egyszer.
Haider könyörtelenül modern. Arra játszik, hogy a társadalom emlékezőképessége beszűkül, és ígéreteit nem kérik rajta számon. És ezt a jelenlegi helyzetben könnyedén megteheti: az országot terhelő megoldatlan problémák és feszültségek, a polgárok elégedetlensége valamint a tradicionális kormányzó pártok alkalmatlansága nagyszerű talajt teremtenek számára. Haider erőssége mások gyengeségén alapszik: a kis emberek félelmén a nagy konszernek hatalmától és az idegen munkaerő beáramlásától, valamint a kormányzó pártok félelmén hatalmuk elvesztésétől.
Amit pedig csinál, látványosan teszi. Hol élsportolókkal együtt lép fel, hol bálokon kápráztatja el a megjelenteket. De feltűnik, ha kell, helyi népviseletbe öltözve kisebb mulatságokon, és különféle televíziós talk-showk felkapott vendége. Megjelenése magabiztos, öltözködése a legutolsó divat szerinti. És erre harapnak az emberek. Sőt a média készséges partnernek bizonyul játékában. Mára valóságos médiasztárrá nőtte ki magát.
Persze szép számmal vannak olyanok, akiket nem tud behúzni a csőbe. És sokan közülük nem is rejtik véka alá véleményüket. „Jörg Haidert antidemokratának, »marketinggépnek« és egy idiótának tartom, pontosabban szólva az intelligens félkegyelmű osztrák típusának” - jelentette ki André Heller osztrák tudós a Die Presse című lapnak adott nyilatkozatában. Szerinte aki Haidert évek óta figyeli, láthatja, hogy a sablonok viselkedésében 1986 óta nem sokat változtak: a személyét érő támadásokból kovácsol tőkét, amelyek nagyobbá teszik, mint amilyen ő a valóságban, és így egy kis tartományi politikusból az idők során nemzeti vagy esetleg európai figura válik.
Haider nem náci, ezt többen is elismerik. Mindazonáltal gyökerei erősen kötődnek ezen irányzathoz. Egyszerű cipészként dolgozó apja Ausztriában az elsők között csatlakozott a németországi NSDAP illegális tagjai közé, és már 1934-ben tevékenyen részt vett a négy évvel későbbi „Anschluss” előkészítésében, amikor is Hitler bevonult Bécsbe. A háború után ezért keményen bűnhődnie kellett.
Valószínűleg az apja megszégyenülése az egyik kulcs Haider viselkedésének megértéséhez. A családi kötelékeket soha nem hagyta el. A mostani koalíciós tárgyalások során kikérte például nővére tanácsait is kényesebb kérdésekben. Másrészről Haider politikai mostohaapja és tanítója az a Friedrich Peter volt, aki a hatvanas-hetvenes években az FPÖ-t vezette. Friedrich Peter az SS gyalogsági brigádjának egyik parancsnokaként tevékenykedett a második világháborúban. Már az iskolás évek alatt ismerte a fiatal Jörgöt, később pártfogásába vette, és a felnőtt Haiderből kiváló utódot nevelt. Jörg Haider a Spiegel című német hetilapnak elmondta, hogy politikai példaképének a Habsburg származá-sú Johann főherceget tartja, aki
a Monarchia nagy szociálreformere és első populistája volt.
A Die Presse kissé ironikus megjegyzése szerint Ausztria fenegyereke mostanság biztosan a legismertebb osztráknak számít külföldön Mária Terézia császárnő és Wolfgang Amadeus Mozart után. De ha így menetel tovább, még az is lehet, hogy ő lesz a legismertebb.