Vissza a tartalomjegyzékhez


Egyesül vagy eltűnik

„Az európai uniós tagállamoknak sokkal nagyobb politikai és gazdasági integrációt kell elfogadniuk, ha túl akarják élni a globalizációs korszakot - fejtette ki Romano Prodi, az unió kormányának tekintett Európai Bizottság elnöke ötéves hivatali idejére vonatkozó programnyilatkozatában. - Ha az európai államok nem tudnak magasabb szinten egyesülni, nem fognak megmaradni. Ha lekésünk erről a találkozóról, el fogunk tűnni a világ térképéről” - kongatta meg a vészharangot az unió feje.

Prodi úgy akarja továbbvinni az európai integrációt, hogy közben nem tapossa meg a tagországok nemzeti érzékenységét. Nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy elsimítsa a vég nélküli konfliktusokat azok között, akik federatív Európát akarnak, és azok között, akik mindenáron meg akarják védeni nemzeti szuverenitásukat. Prodi programjának fő elemei: az EU bővítése, gazdasági megújulás és az unió 370 millió polgárának életminőségjavítása.
Prodi célja, hogy elmélyítse az integrációt a kül-, a biztonság- és a nemzetközi monetáris politika területén. A globalizáció okozta kihívások „túl nagyok és összetettek ahhoz, hogy bármely ország egyedül megbirkózzon velük, tehát soha nem volt nagyobb szükség a kollektív európai válaszra” - érvel Prodi. Korrekcióra szorul az az eddigi gyakorlat is, mely szerint az EU szereplője ugyan a globális világnak, de nem képviselteti magát teljes jogú tagként sem a nemzetközi pénzügyi szervezetekben, sem az ENSZ szervezeteiben.
A bírálók szerint Prodi programja olyan központosító dokumentum, amelynek kevés a gyakorlati haszna, de a jelenen túlmutató, mély politikai irányt tartalmaz.