Vissza a tartalomjegyzékhez

Jókó Mariann
Szja 1 1

Az idén ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy befizetett adónk 1 százalékát társadalmi szervezet, alapítvány vagy a törvényben megjelölt nemzeti közintézmény javára adjuk át. Adónk újabb 1 százalékával az általunk kiválasztott egyházat, illetve kiemelt költségvetési előirányzatot támogathatjuk. Ez nem jelent újabb adókötelezettséget, hanem az egyébként is fizetendő adónkról rendelkezünk, hogy a költségvetésből mire fordíthatja az állam a pénzünket.

A nyilatkozat két részből áll. Az első százaléknál (társadalmi szervezet, alapítvány stb.) fel kell tüntetnünk a kedvezményezett szervezet adószámát, s bár nem kötelező, de javasolt kitölteni a nevét is. A második százalékról szóló nyilatkozatnál (valamely egyház) az úgynevezett technikai számot - négyjegyű - kell beírnunk. Ezt az adócsomagban található útmutató harmadik oldalán kereshetjük meg. Ebben az esetben is jó, ha kitöltjük a támogatott egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat pontos nevét.
Amennyiben mindkét lehetőséget kihasználjuk, akkor a két nyilatkozatot egy normál borítékban helyezzük el. Az adóbevallás első oldalán (a „D” jelű rubrikában) jelölhetjük meg, hogy egy vagy két rendelkező nyilatkozatot küldtünk el. A lezárt borítékra feltétlenül írjuk rá a következő adatokat: név, lakcím, adóazonosító jel. Rendelkezésünk csak akkor érvényes és teljesíthető, ha ezek az adatok szerepelnek a boríték külsején. Az egyéni vállalkozóknak legkésőbb február 15-ig, a magánszemélyeknek március 20-ig kell beküldeniük az adóbevallást. Akinek a személyi jövedelemadóját a munkáltatója számolja el, az a lezárt és a szükséges adatokkal ellátott borítékot 2000. március 25-ig adja át a munkáltatójának, aki azt az elszámolásról szóló adatszolgáltatással együtt továbbítja az adóhivatalnak. Fontos, hogy ebben az esetben a borítékot a ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg írjuk alá!