Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Csúcson a BUX

Míg az amerikai tőzsdeindexek vegyes képet mutattak az előző heti kamatemelés után, addig Európában a bika uralkodott a héten a tőzsdéken. Az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq tovább folytatta szárnyalását, történelme során először 4400 pont fölé kerülve, s lendületét csak a hackerek támadásaitól sújtott internetes cégek árfolyamesése törte meg. Rekordot döntött a német és a francia tőzsdeindex is, az előbbi 6,5, az utóbbi 4,2 százalékot emelkedve. A múlt heti korrekció után újra nekirugaszkodott a BUX a 10 ezer pont áttörésének, ami ezúttal sikerült is neki, 10 ezer 167 pontos záróértéke 5,65 százalékos emelkedést jelent a múlt heti záráshoz képest.

Megkezdődött a gyorsjelentések publikálásának időszaka a BÉT-en. A Richter a várakozásoknál jobb eredményének köszönhetően közel hét százalékot emelkedett, az EGIS jelentése megfelelt a várakozásoknak, a piac öt százalékos emelkedéssel honorálta a kedvező eredményt.
A Zwack az elemzői várakozásoknak megfelelő eredményt produkált, mégis csalódást okozott a befektetőknek, akik megszokták, hogy a cég többnyire a várakozásoknál is jobb eredményt hoz, a papír így 2,5 százalékot vesztett értékéből. A hét sztárpapírja a Pannonplast részvénye volt, 16 százalékos áremelkedéssel. Igen gyenge eredménye ellenére szárnyalt a Synergon részvénye is. A közel 8 százalékos áremelkedést az elemzők a technológiai részvényeknél világszerte tapasztalt óriási kereslettel, valamint a Frankfurtban már kereskedett Graphisoft papírjainak hazai bevezetését megelőző road-showról szóló hírekkel magyarázzák. A technológiai hossznak tudható be a Matáv hatalmas kereslet melletti közel 9 százalékos emelkedése is. A Mol az általános emelkedés ellenére mindössze 1,5 százalékot tudott javítani, ami továbbra is a papír gyengeségét mutatja. A cég gyorsjelentését február 15-én publikálja.