Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Súlyosbodó droghelyzet

A magyarországi kábítószerhelyzetről adott közre jelentést a héten az Ifjúsági és Sportminisztérium. A közel kétszáz oldalas füzetből kiderül, hogy a rendszerváltást követő években mind a drogfogyasztás módja, mind a beszerzési források és ezek büntetőjogi megítélése átrendeződött hazánkban. Az illegális kábítószer-kereskedelem szempontjából a kilencvenes évekre tranzitországból célországgá váltunk, szélesebb lett a beszerezhető drogok választéka, és kialakult egy stabil belső piac is.


Forrás: ISM

1995 és 1998 között közel háromszorosára nőtt a kezelésben részesült drogbetegek száma, ezen belül pedig két és félszeresére emelkedett a gyerekek, illetve fiatalkorúak aránya. Az egészségügyi intézményekben nyilvántartott kábítószerfogyasztók 67 százaléka 15 évesnél idősebb, de 24 évesnél fiatalabb, vagyis a fiatalok alkotják a droghasználók több mint kétharmadát. A legelterjedtebb drogok hazánkban a marihuána, a hasis és az amfetamin-származékok, mint például az Extasy, valamint az ópiát-származékok közül a heroin. Míg 1995-ben csupán 69 fő, addig 1998-ban összesen 1120 drogos választotta a büntetőeljárás alternatívájaként az intézményi „elvonókúrát”. A rendőrség által közvetlenül észlelt, helyszínelt és az orvosszakértő által megvizsgált kábítószerrel kapcsolatos halálesetek száma tavaly 22 volt, és az áldozatokkal minden esetben heroin-túladagolás végzett. 1996 óta minden évben duplájára nőtt a kábítószerrel való visszaélés ismertté vált bűncselekményeinek, illetve az elítélt elkövetőknek a száma. 1998-ig közel négyszeresére nőtt azoknak az ismertté vált tetteseknek a száma, akik a bűncselekmény elkövetésekor kábító hatású anyag befolyása alatt álltak.
A nemzetközi becslések szerint a bűnüldöző szervek a forgalomba kerülő kábítószereknek körülbelül 10 százalékát képesek felderíteni. Extasy tablettából 1993-ban egyetlen darabot sem foglaltak le, 1998-ban ez a szám már 11 ezer 857 darabra növekedett. Az „Európai vizsgálat a középiskolások alkohol- és egyéb drogfogyasztásáról, valamint dohányzásáról” című kutatás Magyarországgal kapcsolatban megállapította, hogy a tiltott szerek legalább egyszeri használata a 16 éves középiskolások között idén elérte a 28,8 százalékot. A leggyakrabban használt tiltott szer a marihuána volt. A diszkóba járó fiatalok fokozottan veszélyeztetett csoportot jelentenek, mivel az ő körükben az első használat 13-14 éves korra esik, „igazodva” a nyugat-európai tendenciákhoz. Érdekesség, hogy a magyarországi börtönökben a legtöbb tiltott szer hozzáférhető, ezen belül az intravénás drogok és az ahhoz kapcsolódó fertőző betegségek (például az AIDS) jelentenek fokozott veszélyt a rabok egészségi állapotára. A kábítószerrel való visszaélések száma a rendszerváltás óta több mint a hatvanszorosára növekedett.