Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Tiltakozások a rasszizmus ellen

A főváros náci uralom alól való felszabadulásának 55. évfordulója alkalmából a társadalom széles rétegeinek és a politika szinte minden irányzatának képviselői (jobbról-balról) összesen mintegy tizenhét rendezvényt fognak tartani.

Az ausztriai és a magyar neonáci fiatalok az idén is eltervezték a tavalyihoz hasonló hangvételű ünnepségük megtartását a budai Várban, de úgy tűnik a szervezésbe hiba csúszott. A náci „hősökre” való emlékezés ugyanis azon egyszerű oknál fogva marad el, hogy a szemfüles Civil Fórum magának foglalta le a helyszínt az ominózus időpontra, azon nem titkolt céllal, hogy ily módon akadályozzák meg a bőrfejűek felvonulását. Mint ahogy Hanti Vilmos, a szervezet soros elnöke a Heteknek elmondta, a civil tömörüléseket és szakszervezeteket egyesítő Civil Fórum megemlékezésével azt akarja kifejezni, hogy a budai Vár nem lehet újfasiszták
találkozóhelye, illetve azt, hogy szükséges a törvényi szabályozás szigorítása, hogy ne lehessen náci szimbólumok alatt megemlékezni a fasizmus rémtetteiről. A vasárnap délután három órakor kezdődő ünnepségen felszólaló Mécs Imre szabaddemokrata politikus szerint
a legtöbb hétvégi megemlékezés egyfajta védekezés az egész Európában, így hazánkban is felerősödő szélsőjobbos megnyilvánulások-kal szemben. „A demokráciát ugyanis állandóan védeni, gondozni kell” - fogalmazott Mécs.
„Én átéltem a felszabadulást, nekem ez többet jelent, mint a mai fiataloknak” - mondta a Heteknek Tímár György kisgazda országgyűlési képviselő, akinek több hozzátartozója is a fasizmus áldozata lett. A politikus szerint - aki maga is támogatja a rendezvényt - még annak ellenére is szükség van ezekre a megemlékezésekre, hogy azok „örömtüzeinél többen saját politikai pecsenyéjüket sütögetik”. Tímár sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság 1992-es döntése alapján a „zsidózás” a véleménynyilvánítás része lehet. Mint mondja: „Egy bölcs politikai erő megálljt parancsol ezeknek a megnyilvánulásoknak.” A Baloldali Ifjúsági Társulás a nácizmus polgári áldozatairól emlékezik meg szombat este hét órai kezdettel a Bécsi kapunál. Mint azt Nyakó István alelnök a Heteknek elmondta, a megemlékezéssel mindenfajta szélsőség, főleg a jelenleg előre törő szélsőjobb ellen kívánnak demonstrálni.


A miép Haider mellett tüntet

Bár feltehetőleg másképpen gondolják, de ugyancsak a demokrácia védelmében a MIÉP Ifjúsági Tagozata is a hétvégére tervezi az osztrák nagykövetség előtt tartandó szimpátiatüntetését. Tasnádi András elnök lapunknak elmondta, a szombat esti fáklyás tüntetésük nem Budapest felszabadulásának évfordulójára, hanem az új bécsi kormány mellett szól. Tasnádi szerint az Ausztriával szembehelyezkedő „balliberális erők” semmibe veszik az osztrákok demokratikus választását - ezért az együttérzés.