Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Koplaló trubadúrok

Albán rendőrök kitoloncoltak hét operaházi zenészt egy színházból, ahol azok éhségsztrájkot folytattak, tiltakozásul az állami támogatások leállítása ellen. A sztrájkolók szerint az új törvény, ami kötelezi a színházakat az előadásokra adott állami támogatások visszafizetésére, fenyegeti Albánia egyetlen operaházának fennmaradását. A zenészek - a karmester, a zenekar négy tagja és két tenorista - a kulturális miniszter, Edi Rama lemondását is követelték. A rendőrség betört a színházba, miután a miniszterelnök, Ilir Meta támogatásáról biztosította a kultúráért felelős minisztert. A zenészeket, akik öt napig nem ettek, karhatalommal kórházba szállították, ám ők ennek ellenére folytatni kívánják az éhségsztrájkot. (Reuters)


Sörrablás Texasban

Igencsak benne van a slamasztikában az a két texasi halász, akik - szó szerint véve a reklámszlogent („Ez a Bud a tied”) - elhalásztak a döbbent sofőr szeme láttára egy Budweiser sörrel teli, tizennyolc keréken guruló hűtőkamiont. A seriff szerint a 37 éves luisianai Daniel Joseph Doiron és 41 éves kollégája rendkívül jól szórakoztak az eseten, és a börtönbe is nevetőgörcsök közepette vonultak be, bár amikor megpillantották a bírót, már nem volt olyan széles a mosolyuk. (USA Today)


Illemhelytelenségek

Varsó huszonnyolc nyilvános illemhelye került múlt évben magánkézbe a jövőre nézve azzal az üdítő ígérettel, hogy az új tulajdonosok régi pompájukban állítják vissza a városi élet eme oly nélkülözhetetlen elemeit. A helyi KSH jelentései szerint legtöbbjükben azóta büfé, kisállat-klinika vagy salátabár(!) működik. (AP)


Tehéntámadásért nem jár kártérítés

Bern svájci kanton nem tartozik anyagi felelősséggel az agresszív tehenei által okozott károkért. Ilyen értelmű ítélet született öt év huzavona után a lausanne-i szövetségi bíróságon. A bíróság által tárgyalt perre a következők adtak okot. 1995-ben egy házaspár két kutyájával megpróbált átmenni egy szögesdróttal elkerített legelőn, ahol tőlük mintegy száz méterre tehenek hevertek borjaikkal. A marhák a kutyák láttán bőgni kezdtek és nekitámadtak az ebeknek, majd pedig a házaspárnak. Mindkettőjüket feldöntötték és megtaposták, minek következtében a férfi életveszélyes belső sérüléseket szenvedett, az asszony pedig a koponyáján sérült meg komolyabban, és sokkos állapotba került. A megtámadott házaspár 67 ezer frank összegű kártérítésért perelte Bern kantont. Kérelmüket az évek során előzőleg már két fokon elutasították, ahogy most a szövetségi bíróság is, amely indoklásában leszögezte, hogy nem lehet az országban minden paraszttól elvárni, hogy legelőin táblákat helyezzen ki figyelmeztetve: „A szoptatós teheneket feldühíthetik a kutyák!” - áll a dpa jelentésében. (MTI)