Vissza a tartalomjegyzékhez


Anna felengedett

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly sikerült újraéleszteni egy svéd nőt, akinek testhőmérséklete 13,8 Celsius-fokra süllyedt. A hölgy mára teljesen felgyógyult. Anna Baagenholm egy sítúrán zuhant egy gleccserbe Norvégia északi részén. Társai csak 40 perc múlva tudták kiszabadítani, amikorra a testhőmérséklete már 13,8 Celsius-fokra hűlt le.
Mobiltelefonon riadóztatták a légi mentőket, akik a baleset után 1 óra 19 perccel érkeztek a helyszínre. Baagenholm közben a klinikai halál állapotában volt, s annak köszönheti a megmenekülését, hogy anyagcseréje és sejtjeinek oxigénfelvétele rendkívüli mértékben lelassult. Már 32 Celsius-fokos testhőmérsékletnél is hetven százalékos a keringés összeomlásának valószínűsége. A mentők újraélesztették az áldozatot, a kórházban pedig egy szív-tüdő gép segítségével a testén kívül áramoltatva megkezdték a hölgy vérének a fokozatos felmelegítését.
Anna 35 napig oxigénmaszkkal lélegzett, s összesen 60 napot töltött az intenzív osztályon. Mára teljesen felépült. A statisztikák szerint azoknál a felnőtteknél, akiknek testhőmérséklete 28 Celsius-fok alá csökken, csak 10-33 százalékos a túlélési esély. Az előző kihűlési és túlélési „világrekordot” egy kétéves kanadai kislány tartotta, aki 14,2 Celsius-fokos testhőmérsékletből épült fel. A nagymértékben lehűlt (hipotermiás) szervezetek gyakran élettelennek tűnnek, főleg azért, mert igen nehéz kitapintani a pulzusukat, vagy érzékelni a légzésüket. (Origo)