Vissza a tartalomjegyzékhez


A szülők kocognak, a gyerekek csücsülnek

Miközben a szülők szorgalmasan kocognak Németországban, addig az iskolások átlagosan alig napi egy órát mozognak. Klaus Bös, karlsruhei testnevelő tanár megállapította, hogy a gyerekek naponta 9 órát alszanak, és összesen ugyancsak 9 órát ücsörögnek az iskolában, továbbá otthon a televízió és a számítógép előtt. Valamint öt órát ácsorognak, és így napjában mindössze 15-30 percet töltenek intenzív mozgással, sportolással. Bös szerint az ifjak mozgáshiánya miatt „időzített társadalmi bomba” ketyeg, ugyanis a gyerekek később egészségügyi problémákkal küszködnek majd. Németország megbetegszik - figyelmeztetett.
Tizenkét éves gyermekeken végzett orvosi vizsgálatok megmutatták, hogy 40 százalékuknak már most keringési problémái vannak, minden harmadiknak rossz a testtartása, minden második gyenge izomzatú, és minden ötödik túlsúlyos. Nem csoda, hogy egyre több általános iskolás panaszkodik fej- és hátfájásra - mutatott rá Aloys Berg, a freiburgi egyetemi klinika professzora.
A mozgás hiánya, a gyorsbüfékben fogyasztott ételek és az édes üdítőitalok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az elmúlt húsz esztendőben 50 százalékkal nőtt a legalább 30 százalékkal túlsúlyos gyerekek száma. A gyerekek mindinkább elvesztik uralmukat a testük fölött, és azt a képességet, hogy összehangolják a mozdulataikat, és ebben az iskola sem képes segíteni. A tornaóra már régen a nemzet ülve maradását szolgálja - sok iskolában lerövidítették vagy teljesen elhagyták. Gimnáziumokban végzett vizsgálatok megmutatták, hogy iskolai sportolás közben a gyerekek zöme csupán félgőzzel teljesít: a lányoknak csupán 4, a fiúknak pedig 32 százaléka izzad meg. Következésképpen Bös sürgette, hogy már az óvodákban vonzóvá kell tenni a mozgást. (MTI)