Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Drámai ütközetben nyertek a Kosok

Az idén 182 ország mintegy 800 millió nézője figyelhette a 34. alkalommal lejátszott Super Bowl-t. A Nemzeti Futball Liga döntőjében a Nemzeti főcsoport győztese a St. Louis Rams mérkőzött az Amerikai főcsoport bajnokával a Tennessee Titans gárdájával. A minden idők legvalószínűtlenebb nagydöntőjének kikiáltott találkozó csapatai óriási meglepetést okozva jutottak el a végső győzelem közelébe. A két alakulat 200:1-hez esélyt kapott szezonkezdéskor, mivel jóval híresebb és eredményesebb csapatok diadalát várták a szakértők. Alaposan rácáfoltak az előzetes erőlatolgatásokra, hiszen mindkét egyesület 13:3 győzelmi mutatóval került a rájátszásba. A nagy csapatok, mint a San Francisco 49ers, a Dallas Cowboys vagy a Green Bay Packers győzelmeihez szokott szurkolók örömmel fogadták, hogy idén új győztes neve kerül a trófeára.


Steve McNairt, a Tennesee Titans középhátvédjét (9) Kevin Carter, a St. Louis Rams játékosa támadja a döntőben Fotó: MTI

Vasárnap 72 ezer 625 néző előtt jutottak ki a az atlantai Georgia Dome gyepszőnyegére a döntő résztvevői. Már az első akcióból mezőnygólt érhetett volna el a Rams, de nem tudták lehelyezni a labdát rendesen, ezért Jeff Wilkins rúgó specialista nem vállalkozhatott lövésre. A Titans első támadását sem kísérte szerencse, Al Del Greco 47 yardos lövése a kapufák mellett hagyta el a pályát. Az első pontokra 12 percet kellett várni. Kurt Warner irányító dobásainak köszönhetően ismét mezőnygól-kísérlethez jutott a Rams. Jeff Wilkins 27 yardról bevágta a kapufák közé a 3 pontot érő lövést. Wilkins következő kísérlete a második negyedben alaposan megdobta edzője, Dick Vermeil vérnyomását - 39 yardról hibázott.
Az edző által sokat szidott játékos hamar helyrehozta a hibáját, mivel 29 és 28 yardról újabb, most már sikeres lövéseivel 9 pontra növelte a St. Louis előnyét. A Tennessee a harmadik negyedben ismét 47 yardról próbálkozott, ám Del Greco elhibázta. A Blaine Bishop hátvéd nyakizom-húzódása miatt is igen ideges „Titánok” kedvét tovább rontotta a Rams. Kurt Warner 9 yardos passzával Torry Holt begyalogolt a Tennessee alapvonala mögé (6 pont), és az ezt követő plusz 1 pontos rúgás már 16 pont előnyt hozott.
A jelentős hátrányban lévő Titans azonban egyenlített. Eddie George 2 tuchdown-jával és Del Greco 28 yardos mezőny góljával.


Kurt Warner, a St. Louis Rams középhátvédje felmutatja az elnyert Super Bowl-trófeát     Fotó: MTI

Kurt Warner, aki öt éve még áruházi eladóként dolgozott, ekkor bizonyította, hogy miért is volt az alapszakasz legjobbja. 73 yardról(!!!) Isaac Bruce kezébe továbbította a „tojás”-t, aki rakétaként száguldott az alapvonal mögé. És még nem volt vége. A vége előtt öt másodperccel 10 yardra volt a Tennessee támadó egysége a Rams alapvonalától. Steve McNair Kevin Dysonhoz passzolt, aki megindult a cél felé. Ekkor szakadt a nyakába Mike Jones, a „Kosok” védője, és letaszította a lábáról. Dyson, bár nyújtózkodott, nem tudta a labdát a vonal mögé helyezni.
Jones megmentette a csapatát, de a mérkőzés hőse az irányító Kurt Warner lett. 414 yardnyi passzával átadta a múltnak „cool” Joe Montana 375 yardos csúcsát. A 49-esek élő legendájának utódjaként emlegetett Warner megérdemelten lett a döntő MVP-je és életéről máris filmet készítene Hollywood. A 3 óra 28 percig tartó ütközet végén a St. Louis játékosai adták kézről kézre a Vince Lombardi-trófeát, amely két év után került vissza a Nemzeti Konferencia kezébe. Az Amerikai Konferencia bajnoka a Denver Broncos ugyanis 97-ben és 98-ban megszakította az 1985 óta tartó Nemzeti győzelmi sorozatot a legvalószínűtlenebb döntő pedig a legjobb döntő címét kapta.