Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Holocaust-tagadás Szíriában

Egy szíriai lap azzal vádolta meg Izraelt, hogy a holocaust jelentőségének eltúlzásával pénzt és együttérzést igyekszik kicsikarni Európa kormányaiból, ezzel álcázva a palesztinok elleni atrocitásait. A vádak nem sokkal azután hangzottak el, hogy Svédországban véget ért a holocaust-konferencia, amely határozottan elítélte a zsidók elleni, II. világháborús népirtás tagadását.

„Miért ragaszkodik annyira Izrael a holocaust kérdésének nyitva tartásához?” - teszi fel a kérdést Mohamed Keir Vadi, a kormányközeli szír Tishreen című lap szerkesztője. A szerkesztő szerint Izraelnek és a cionista mozgalomnak kettős célja van: egyrészt több pénzt szeretnének kapni Németországtól és nyugat-európai szervezetektől holocaust utáni kárpótlás címén. A másik ok, fejti ki Keir Vadi, hogy a holocaust mítoszára támaszkodva vádolhassanak mindenkit, aki ellentmond a „zsidó hazugságoknak”.
Michael Melchior rabbi, a szociális és diaszpóraügyek izraeli minisztere felháborodását fejezte ki a cikkel kapcsolatban. „Lehetetlen visszafogottan reagálni olyan kijelentésekre, amelyek tagadják a holocaustot, és Izraelt a nácikhoz hasonlítják” - nyilatkozta Melchior. „A szírek nem ismernek határokat Izrael-ellenes izgatásukban, sem morális, sem diplomáciai téren; ez megnehezíti a párbeszéd folytatását velük” - tette hozzá a rabbi, aki felhívta Szíria vezetőit, hogy határolják el magukat a Tishreenben megjelent cikktől.
A szír lap azzal is megvádolta Izraelt, hogy eltúlozta a nácik által a II. világháborúban végrehajtott mészárlás mértékét. „A cionizmus eltörli 50 millió náci áldozat emlékét, és csak a zsidók szenvedéseire koncentrál annak ellenére, hogy történelmi források is bizonyítják: a cionista vezetők együttműködtek a nácikkal, ami hozzájárult a zsidók helyzetének súlyosbodásához” - állítja a szír lap. Szíria továbbra is azon a véleményen van, hogy Izrael nem mutat valódi hajlandóságot a békekötésre, és elnyomva a palesztinokat, nyugati segítséggel növeli katonai hatalmát. „Izrael a holocaust áldozatai örökösének tartja magát, és folyamatosan követ el olyan, sőt még rosszabb bűncselekményeket az arabok ellen, mint annak idején a nácik a zsidók ellen” - állítja a Tishreen, felróva Izraelnek, hogy egy egész népet fosztott meg szülőföldjétől, amit még a nácik sem tettek meg.
A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája „kormányzati szinten szentesített holocaust-tagadásnak” nevezte a szír lap cikkét. Az iroda vezetője, Efraim Zuroff szerint a szírek nézeteit különösen komolyan kell venni, mivel azok mélyen gyökerező antiszemitizmus jelei, és éppen a legérzékenyebb pontján igyekeznek sérteni az izraeli felet, jelentősen megnehezítve ezzel a béketárgyalások folytatását. „Nem lehet békét kötni egy olyan országgal, amely tagadja a holocaustot” - véli Zuroff.