Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Sorozatgyilkos orvos Angliában

Harold Shipman angol háziorvost a héten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért rábizonyosodott, hogy legalább tizenöt páciensét gyilkolta meg 1995 és 1998 között. Egyesek szerint karrierje során a sorozatgyilkos akár ezer, mit sem sejtő páciensét is megölhette. Az angol nyomozók eddig több mint száz halálesetet vizsgáltak meg, és jelenleg további 23 halottal kapcsolatban folytatnak vizsgálatot.

Az ötvennégy éves Shipman halálos morfium injekciókkal ölt. „Igazán gonosz bűntényeket követett el” - jegyezte meg a prestoni bíróságon Forbes bíró, miután kihirdették az életfogytiglani börtönbüntetést. „Áldozatai minden bizonnyal mosolyogva, mit sem sejtve köszönték meg Önnek azt, hogy a kezelésüket elvállalta…” - mondta a bíró a közömbös Shipmannak, hozzátéve: „Egyik betege sem sejthette, hogy nem egy gyógyítóval áll szemben. Egyikük sem tudta, hogy valójában Ön a halált hozta el a számukra a gondoskodás köntösében.”
Shipmant azt követően leplezték le, hogy 1998. június 24-én meggyilkolta a 81 éves Kathleen Grundyt, és meghamisította az özvegyasszony 386 ezer fontot érő végrendeletét. Az orvos haldokló rákbetegek számára félretett morfiumot lopott el, és ezzel a rendkívül erős fájdalomcsillapítóval tizenöt 49 és 81 év közötti nőt ölt meg.
Mint utóbb kiderült, a sorozatgyilkost 1976-ban egyszer már elítélték, mert egy petidin nevű gyógyszert lopott saját kábítószer függősége kielégítésére. Az ügy kapcsán lehetséges, hogy Angliában felülvizsgálják az orvosok halotti bizonyítványok aláírására, illetve bizonyos orvosságok használatára vonatkozó jogait.