Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Harap még az aligátor

„Addig ne mondd az aligátorról, hogy nagypofájú, amíg át nem úsztad a folyót” - idézett egy jamaicai közmondást a miniszterelnök a hétvégi Fidesz-kongresszuson. Utalva ezzel arra, hogy gazdasági értelemben már végbement a rendszerváltás. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője szerint a kép ennél árnyaltabb.

Abban igaza van a jelenlegi kormánynak, hogy a piacgazdaság kialakult, és növekedési pályán van a gazdaság. De ha úgy érzi, hogy ez az ő sikere, akkor erősen túloz, mert ez a Németh-, az Antall- és a Horn-kormány sikere is. Nem lehet kisajátítani az eredményeket - szögezte le. A nagy visszaesésen már régen túl vagyunk, a gazdaság elérte, sőt az idén meghaladja azt a szintet, amin 1989-ben volt. A beruházások 97-ben meghaladták a 89-es mértéket, a fogyasztás pedig 2001körül eléri azt. A magyar gazdaság által megtermelt GDP pedig 1999-ben érte el a 10 évvel korábbi szintet, és ez valóban siker. De nem szabad elfelejtkeznünk arról - hívta fel a figyelmet Karsai -, hogy a rendszert igazán érintő, nagy változások már 1996-ig lezajlottak. Az igazán nagy megrázkódtatások és a reformok nagy része a rendszerváltás első 6 évében megtörtént, a jelenlegi kormány pedig az előzőekhez viszonyítva sokkal könnyebb helyzetben van. A kényszer hiánya azonban a reformoktól való visszariadásban is megmutatkozik.
De mi is történt az elmúlt tíz évben? Sor került a privatizációra, az üzleti szféra nagy része magánkézbe került, és olyan alapvető törvények léptek életbe, mint a csődtörvény, amely tönkremenetelre kényszeríti a működésképtelen cégeket, vagy a jegybank önállóságáról szóló törvény, illetve a bank- és számviteli törvény. Ezek valódi piacgazdaságnak megfelelő körülményeket teremtettek - mondta a kutató. Már 1989-ben elkezdődött a liberalizálás, tehát az import egyre kevesebb korlátozással került be az országba, a 90-es évek közepén konvertibilis lett a forint. Tehát az üzleti szférában valóban piacgazdaság működik.
Míg az iparban és az üzleti szolgáltatásokban dinamikus fejlődés indult be, ez nem mondható el az agrárgazdaságról. A sajátos kárpótlás és privatizáció miatt nem volt mód valódi tőkével rendelkező tulajdonosok bevonására. Az államháztartásban is sokkal kisebb az előrehaladás, mint az üzleti szférában. Lényeges, hogy elindult a nyugdíjreform, de jelentős a megtorpanás. Az egészségügyben csak nagyon kevés dolog történt, a mostani praxis-privatizáció nem tűnik végiggondoltnak, nem nevezhető igazi privatizációnak, és nem látszik az az átfogó egészségügyi reform sem, amibe ez beleilleszkedne - állította Karsai. Úgy tűnik, az egészségügyi rendszer igazi reformja ebben a kormányzati ciklusban lekerült a napirendről. Szintén nem történt még lényegi elmozdulás a közigazgatás reformja területén sem. Nehezen alakulnak ki olyan intézmények, amelyek alkalmasak az EU regionális támogatásainak a kihasználására.
Az elmúlt másfél évben nem születtek döntések az említett reformok érdekében, ilyen szempontból a kormány az előző másfél évet elvesztegette. Az előző kormányok sokkal több reformlépést tettek meg az első időszakban. A kutató kiemelte, amennyiben el is maradnak ezek a szükséges lépések a mostani ciklusban, a következő kormánynak muszáj lesz megtennie, mert az érintett ágazatok romló helyzete és az EU-csatlakozás ezeket kikényszeríti.