Vissza a tartalomjegyzékhez

Szakonyi Dávid
Új vezető a Hortobágyon

Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját múlt pénteken berendelték a Környezetvédelmi Minisztériumba, és egy határozatban felmentették posztjából. Az indoklás így szólt: „Konfliktusokba keveredett.” Hétfőn szintén a minisztériumban egy tárgyaláson vett részt Pepó Pál miniszterrel, melyen az újonnan létrehozandó Természetvédelmi Világörökség Programiroda majdani szakmai vezetésével bízták meg. Úgy tűnik, hogy Aradi Csabát rendkívüli módon megviselte a hétfői tárgyalás, ugyanis kedd hajnalban súlyos vérnyomásproblémával, szédüléssel és végtagzsibbadással Debrecenben kórházba szállították.
Clemens Béla főorvos, Aradi kezelőorvosa lapunknak elmondta, hogy páciense osztályos megfigyelésre szorul, állapota súlyosbodott az elmúlt napokban, vérnyomása továbbra is magas.


Aradi Csaba a kórházban. Tárgyalások után    Fotó: MTI

A hétfő esti hírműsorokban Aradi zavartnak, gyengének látszott. Megdöbbentő módon látható volt, hogy a tárca szóvivője szabályosan elrángatta őt a kamerák elől.
A volt igazgató leváltását, mint ismeretes, számos vizsgálat megelőzte, de a több mint tízmillió forintot felemésztő revíziók alkalmával sem bukkantak szabálytalanságra.
Aradi úgy véli, hogy mindenképpen kulturáltabb eljárást érdemelt volna, eddigi tevékenységére jó lelkiismerettel tekint vissza - derül ki a Népszabadságnak adott nyilatkozatából.
Baja Ferenc volt környezetvédelmi miniszter, a természetvédelemről Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: példátlan személyes megfélemlítés zajlik az ágazatban. A politikus tud olyan nemzetipark-igazgatóról, aki életveszélyes fenyegetés nyomán, a családi békét választva, lemondott posztjáról. Baja úgy véli, hogy Aradi leváltásának az oka az volt, hogy jogorvoslattal élt a Torgyán József által a földhivataloknak levélben adott utasítás ellen, miszerint a hivatalok ne jegyezzék be a nemzeti parkok által visszavásárolt területeket.
Szimpátiatüntetést rendezett Aradi mellett Debrecenben kilenc környezetvédelmi szervezet mintegy háromszáz képviselője, hogy tiltakozzanak a Környezetvédelmi Minisztérium személyzeti politikája ellen, és kifejezzék szolidaritásukat a jelenleg kórházban fekvő Aradi Csabával. „Elkötelezett szakemberek százait távolították el munkahelyükről mondvacsinált indokkal, s kerültek a helyükre az ökológiát csak hallomásból ismerő pártkáderek” - panaszkodtak a tüntetők a miniszterelnöknek eljuttatott petíciójukban.


Vezetőbajok

Előfordulhat, hogy tartós és feszült lelki terhelés alatt, vagy erős lelki megrázkódtatás miatt - ha az nincs levezetve - szervi elváltozás, fizikai megbetegedés jelentkezhet. Ezek az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések. Gyakori fajtái a magas vérnyomás és a szívproblémák. A magas vérnyomás következtében felléphet szédülés, zsibbadás, melyek egyébként bármilyen nagyobb vérnyomás-ingadozás esetén jellemzőek - mondta el Iván Norbert, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Pszichiátriai Klinika pszichiáter szakorvosa.
Kifejtette, hogy a feszültségtől való megszabadulás fontos eszköze a megelőzésnek. „Ha a főnök ideges, ő maga jobban jár, ha csapkod és üvöltözik - ebből a szempontból. A beosztottak már nem biztos, hogy jól járnak” - részletezte. A lelkileg feszített munkát végzők számára ezért különösen fontos, hogy ápolják, karbantartsák a lelküket. „Magyarországon a pihenésnek nincs igazán kultúrája. Az emberek sokszor legyintenek, és csak akkor veszik észre, hogy túlpörögve élnek, mikor már megbetegedtek. Az ilyen jelenségek sokszor a test kijelzései arról, ami a lélekben van. A megelőzés, hogy úgy mondjam, kulturális kérdés” - mondta.
Arról van szó, hogy a test az immunrendszer segítségével védelmet biztosít a szervezet számára. Ennek a védelmi rendszernek a működése függhet a lélek állapotától. Lelki „nyomás” alatt az immunrendszer bizonytalanabb működése nyithat ajtót a szóbanforgó problémáknak.