Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. Abonyi Orsolya
Csökkenő korhatár

„Nagyon ritkán fordul elő, hogy kiskorú gyermek kemény droghoz jusson. Ebből számomra az következik, hogy a család nagyon »alja szinten« élt, hiszen még aktív kábítószerfüggő szülőknél sem szokás, hogy gyermekeik előtt használják a fecskendőt” - értékelte a múlt héten ismertté vált 9 éves, herointúladagolással kórházba szállított kisfiú esetét dr. Mlinarics Edit, a Mátrix Szenvedélybetegek Hozzátartozóinak Egyesületének munkatársa.

Mint ismeretes, a kisfiú egy drogos rokonát látva „buzdult fel” az intravénás módszer kipróbálására. Esetére nem is derült volna fény - hiszen a Madarász Utcai Gyermekkórház személyiségi és adatvédelmi okok miatt nem közölt információkat a rendőrséggel - ha 4 éves kisöccse nem tűnik el otthonról. Eltűnését nagyszülei jelentették a rendőrségnek, és a „közeg” hamarosan meg is találta egy XIII. kerületi ismerősnél. Az ő ügye kapcsán, úgyszólván, véletlenül lebbent fel a fátyol 9 éves bátyja kábítószer-túladagolásáról is. A kis „áldozat” egyébként a túladagoláson túl tüdőembóliát is kapott, mivel a fecskendőben légbuborék maradt. Hétfőn azonban már túl volt az életveszélyen és a lélegeztetőgépről is lekerült.
A rendőrség szombaton kezdeményezte előzetes letartóztatásba helyezését annak a 19 éves fiatalembernek, aki után a kisfiú használta a fecskendőt, illetve annak a huszonéves férfinak és nőnek, akiket kábítószer terjesztésével gyanúsítanak. A fiatalembert kiskorú veszélyeztetésével és kábítószerrel való visszaéléssel, míg a dílereket kábítószer üzletszerű terjesztésével gyanúsítják.
Az ügy kapcsán újra megfogalmazódott a rendőrség részéről, hogy a nyomozati eljárás során bővíteni kellene az információhoz való jutás lehetőségét, hiszen ha a nagyszülők a kisfiú 4 éves öccsének eltűnéséről nem tesznek bejelentést, akkor lehet, hogy az említett ügy rejtve marad a hatóságok előtt. A nyomozás során kiderült, hogy az anya egyedül nevelte két gyermekét, és a családhoz az ominózus estén több rokon is érkezett. Aznap este ott tartózkodott D. György is, aki a két gyermek előtt „lőtte be” magát, majd mikor magukra hagyta őket, a megtalált kábítószeres fecskendőből a nagyobbik a maradék heroint befecskendezte magának. A rendőrök pszichológus jelenlétében hallgatták ki az „áldozat” 4 éves kisöccsét, aki megdöbbentő pontossággal és a szakzsargont használva számolt be a kábítószer-adagolás mikéntjéről.
Dr. Mlinarics Edit szerint az ilyen esetért csakis a környezet tehető felelőssé. Úgy véli: azt, hogy valaki kábítószeres lesz-e, nagyban befolyásolják a családi körülmények, a deviáns elhajlások melegágya valójában a csonka vagy rosszul működő család. A doktornő már 7 éves, bandába beépült drogossal is találkozott. Szerinte a szülők odafigyelése alapvető ebben a kérdésben, és ezt már egészen kis korban el kell kezdeni. Mint elmondta, a bentlakásos intézetek igazgatói nem szeretik ugyan elismerni, de a szipózás (szerves oldószer folyamatos belélegzése) mára már belterjessé vált, a bandaszellem szinte kötelezővé teszi. A fecskendő használata azonban általában csak 15-16 éves kortól jellemző.