Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Magyarország és a GNN
Fura esetek

Nem igaz, hogy a rendőrség megbánta volna a Kicsoda Jézus? című kazetta terjesztését a testületen belül - fogalmazott lapunknak adott interjújában Balla Attila, az amerikai bejegyzésű Good News Network (GNN) nemzetközi szervezet elnöke. Mint múlt héten írtunk róla, a Vizuális Bibliát terjesztő szervezet a rend őreinek ajándékozott több ezer kazettát, de egyes híradások szerint ettől a testület végül elhatárolódott. Egyébként nem ez az első eset, hogy „probléma” alakult ki a Vizuális Biblia körül.


Ballai Attila: az ORTT letiltotta a reklámunkat   

- A Vizuális Biblia megjelentetésének mi volt a motívuma?
- Bármennyire is furcsán hathat ez, nálam az üzlet másodlagos. Olvastam egy pár évvel ezelőtt, hogy a föld népességének jelentős része nem tud olvasni, ezeknek az embereknek, hogy megértsék a Bibliát, egyedüli lehetőség, ha vizuálisan megjelenik számukra. Ráadásul az úgynevezett rohanó világunkban is hamarabb néznek meg emberek egy filmet, minthogy olvassanak. A Vizuális Biblia hatására tapasztalataink szerint eddig nagyon sokan kerestek fel élő keresztény gyülekezeteket.
- Magyarországon kívül hány országban megy ez a program? Ott okoz-e bármilyen - a hazai helyzethez hasonló - vallási, illetve közéleti feszültséget a film?
- Eddig az Egyesült Államok és Kanada mellett Új-Zéland, Japán, Ausztrália, Németország, Ausztria, Lengyelország, Anglia, Svédország, Belgium, Finnország, Norvégia és Dánia kapcsolódott be a programba. Most szeretnénk újabb 20 nyelvre lefordítani a filmet. Egyébiránt Magyarországhoz hasonló események - vagy ahogy Ön nevezte, feszültségek - sehol sem történtek velünk.
- Legutóbb a rendőrség mondta vissza az úgynevezett ajándékkazettákat. Mi volt a „leépítés” oka?
- A rendőrség szóvivője tévesen nyilatkozott az ügyben. Valószínűleg nem egyeztetett a főnökeivel, amikor azt nyilatkozta, hogy megbánták a kazetta elfogadását. Mind Pintér miniszter úr, mind Orbán rendőr-főkapitány úr korábban megkapta a filmet, és hozzájárultak a terjesztéshez, mindösszesen az volt a kikötésük, hogy ne ajándékként kerüljön a rendőrökhöz, mert törvényileg nem fogadhatnak el és nem terjeszthetnek semmilyen vallásos meggyőződésű kazettát. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a film után kazettára vettük a Vizuális Biblia bemutatóját, ezért így az „ajándékot” promóciós anyagként elfogadhatták. Legfrissebb információim szerint a rendőrség vezetői soha nem bánták meg, nem vonták vissza döntésüket. Egyébként egyes állításokkal ellentétben egyetlen rendőrségről sem küldték viszsza a filmet. Ez azért sem történhet meg, mert a helyi kapitányokkal való előzetes egyeztetés után - a mai napig is folyamatosan - küldjük a kazettákat. A szóvivő tévedésének olyan szempontból örülök, hogy remek reklámot csinált az evangéliumnak, amelyről a film szól.
- Elhangzott az az érvelés, hogy az úgynevezett történelmi egyházak rosszallása miatt alakult ki a purparlé.
- Szerintem elég nevetséges, ha már a Belügyminisztériumot és a rendőrséget is a főpapok szeretnék irányítani. Az tény, hogy két főpap, egy katolikus főapát és egy református püspök korábban elhatárolódott a református Biblia-fordítást szóról szóra használó Vizuális Bibliától. Ők állandóan támadnak engem, ha sarkosan akarnék
fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy így akarják felhívni magukra a figyelmet, illetve irigyek. De inkább diplomatikusabban fogalmaznék: nagyon jó reklámot csinálnak a Bibliának. Mi nem tudtuk volna így megszervezni, hogy az evangéliumról ennyit beszéljenek a médiában.
- Azért furcsa ez számomra, mert a Vizuális Biblia sajtótájékoztatóján a keresztény felekezetek szinte mindegyike jelen volt, így lehetet ott találkozni katolikus papokkal, sőt egy református püspökkel is.
- Az igaz, hogy a főapát úr nem jött el, de több katolikus pap is jelen volt. Sok plébánia a megrendelőink sorába tartozik. Azt hangsúlyoznám: ez a film nem felekezeti kiadvány, mint ahogy a GNN sem felekezeti szervezet.
- A történelmi egyházak egy részétől kap támogatást, a másiktól nem?
- „Történelmi egyházak” alatt én most csak ezt a két embert értem, mert nincs más, aki tiltakozna. Hisz mindenki más viszi, terjeszti - a katolikusoktól, reformátusoktól is - a filmet. Teljes listánk van katolikus plébániákról, akik rendelik folyamatosan a filmjeinket.
- Az is érdekes kérdés, hogy a tv2 a rendőrségi ügy óta mintha nem játszaná a Biblia reklámját: lehet összefüggés az előzőekkel?
- Ez a kérdés számomra is nagyon érdekes: a tv2-n az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) letiltotta a reklámfilmet azzal az indokkal, hogy reklámban nem lehet semmilyen vallási meggyőződést hirdetni. Nem értjük az egészet, hisz az RTL Klub adónál nem tiltották le ugyanezt. Humorosan jegyzem meg: lehet, hogy az RTL más „országban” van?! Természetesen élünk jogainkkal: fellebbezünk a határozat ellen. Emellett kértünk véleményt is az ORTT-től, hogy magyarázza meg nekünk: hol van hiba a reklámfilmben, mert akkor kicseréljük azt a részt, ha az bármilyen törvénnyel ellenkezik. Úgyhogy várjuk, hogy mi lesz. Mindenesetre fura számunkra, hogy keresztény erkölcsi szempontból több mint sikamlósnak mondható, erkölcsi szabadosságot némelykor nemcsak burkoltan sugalmazó reklámfilmekkel nincs probléma.