Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-Hetek
Az ellenzék ellenzi a Fidesz új elnökét

A parlament keddi ülésén Vancsik Zoltán szocialista képviselő az iránt érdeklődött Kövér László nemzetbiztonsági minisztertől, egyszersmind a Fidesz új elnökétől, hogy meddig kívánja a tárcát irányítani „egy indulatoktól vezérelt, gyűlölködésre hajlamos pártember”.

A szocialista képviselő kitért többek között arra, hogy a miniszter a hazaáruló jelzőt használta az MSZP esetében, és szemétdomb kifejezéssel illette az előző kormány tevékenységét, emellett pedig „zsidózik és kommunistázik”.
Vancsik Kövér szombati beszédére utalt, mely a Fidesz tisztújító kongresszusán hangzott el, s amely erőteljes reakciókat váltott ki az ellenzéki lapokban. Kövér László először az elnöklő Wekler Ferenchez fordult, hogy reagáljon Vancsik Zoltán szavaira, ám Wekler Ferenc ezt bírálatnak tekintette, s közölte: ha a miniszternek problémái vannak az ülésvezetéssel, forduljon az ügyrendi bizottsághoz. A képviselőnek adott válaszában Kövér László rágalmazásnak nevezte és viszszautasította, hogy Vancsik Zoltán „azzal gyanúsítja, hogy zsidózott és kommunistázott”. Emlékeztetett arra, hogy ő a következőket mondta a hétvégén: „A Fidesz nem az a liberális párt, ahol azért nem választanak meg valakit elnöknek, mert a szülei kommunista zsidók.” A miniszter azt ajánlotta Vancsik Zoltánnak, hogy olvassa el Bauer Tamás 1995-ös interjúját a Beszélő című lapban, amely szerinte alátámasztja mondatát. Vancsik Zoltán viszontválaszában leszögezte: egy pártelnöki székfoglaló beszédben nem az említett téma a generális kérdés.


Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető-helyettes lapunknak elmondta: „Voltak olyan optimista elképzeléseink, hogy a pártelnöki és miniszterelnöki funkció szétválasztása egy válaszkísérlet a Fidesz népszerűségvesztésére. Erre esélyt is adott, hogy Kövér Lászlót, aki nyilvánvalóan a keményebb hangnem képviselője, visszavonják a parlamenti padsorokból. Az új pártelnök első beszéde nem igazolta ezt a várakozást. Voltaképpen ugyanazt az érvelést ismételte meg, ami miatt Kövér László és az egész Fidesz frakció egykor - Jeszenszky Géza beszéde alatt - kivonult a parlamentből. A volt külügyminiszter akkor azt mondta, hogy csak egyetlen politikai erő képviseli a nemzeti érdeket. Most ugyanez hangzott el egy kicsit bővebben kifejtve Kövér László szájából.
Eörsi Mátyás, szabaddemokrata politikus szerint: „Orbán Viktor rájöhetett arra, hogy az állandó konfrontáció számukra nemcsak előnyökkel, hanem rendkívüli hátrányokkal is járhat. Úgy szeretne a kormányfő kivonulni a napi politikai csatározásokból, hogy valakit, aki ráadásul személyiségéből fakadóan alkalmas a pártelnöki posztra, bedob az első frontba, hogy ő harcoljon. A Fidesz legyen harcos, a kormány pedig békés. Mindezt alátámasztja Kövér László rettenetes beszéde, amivel pártelnökké való választása alkalmából örvendeztette meg az ország közvéleményét. Sajnálatos dolog, hogy valaki, aki enynyire nem tud az idegein úrrá lenni, és akit ennyire elönt a gyűlölet, a kormányzópárt elnöke lehet. A probléma az, hogy a Fidesz politikusai tankönyvekből ismerték meg a politikát. Van egy alaptétel ezekben a tankönyvekben, mely szerint az embereket választás elé kell állítani, nem kompromisszumot keresni. Ezt a fajta politikai tant borzalmasan túllihegték, és úgy gondolták, hogy nem elég a Fideszt alternatívaként felmutatni, hanem úgy, hogy egy hihetetlen mély lövészárkot kell ásni a pártok közé annak érdekében, hogy ne is lehessen átjárni a választóknak. Ez embertelen károkat okoz a magyar közéletnek.”