Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Használt süti féláron

Úgy látszik, nem mindenhol őshonos a hazánkban jól ismert, karácsony utáni „bejglimérgezés”. (Ez persze annak is betudható, hogy eme nagyszerű pékáru jobbára nálunk hódít.) Mindenesetre van, akinek sosem elég a jóból. A Colorado állambeli Auda Blue annyira rajong az ünnepi gyümölcsös süteményekért, hogy a helyi lapban 12 dolláros hirdetésben keresi a karácsony után megmaradt falatokat. „Megunt karácsonyi kekszét féláron meg(v)eszem.” Hajrá mákos, hajrá diós! (USA Today)


Madarak

Hitchcock valószínűleg hanyatt-homlok hívta volna ügyeletes operatőrét egy amerikai kisvárosban nemrég történt eset láttán. A nyugdíjas Charles Getsinger épp reggeli újságját gyűjtötte be a háza előtti gyepről, amikor minden átmenet nélkül egy döglött madár landolt a lábai előtt. Körülnézve meglepetéssel tapasztalta, hogy kertjében tucatszámra tornyosulnak a halott feketerigók. A különös eset okaira kíván fényt deríteni a Clemson Egyetem kutatócsoportja, akik az összes tetemet begyűjtötték az idős férfi háza elől. Bár egyelőre sötétségben tapogatóznak, elképzelhető, hogy egy New Yorkban tavaly nyáron hasonló jelenségeket okozó madárvírus áll az eset hátterében. (USA Today)


Alpesi kürtverseny

Peter Wutherich nem fog senki kedvéért másodhegedűsként játszani, amikor a havasi kürt világrekordjáról van szó. A hagyományos svájci hangszer, amely az Alpok völgyeiben zendül fel, fából készül, melyet a hagyományoknak megfelelően két férfi hosszúságúra vágnak ki, majd kifestik. Wutherich, a 81 éves boise-i lakos egy 154 láb hosszúságú havasi kürtöt készített, amely a Guinness Világrekordok könyve alapján 1985 és 1998 között a világ leghosszabb példánya volt. Egy svájci havasikürt-gyár tulajdonosa azonban megpróbált túltenni Wutherichen: a kürtbe egy nagyobb csengőt helyezett bele. Azonban Wutherich sem volt rest, az elmúlt héten újabb kürttel rukkolt elő, amelybe egy 35 hüvelyk átmérőjű csengőt rakott, amely majdnem 3 hüvelykkel nagyobb, mint új riválisáé. „Én nem akartam ezt tenni, de a családom arra biztatott, hogy ne hagyjam magam.” Wutherich azt tervezni, hogy benyújt egy kérelmet a Guinness-rekordok könyvének arra vonatkozólag, hogy újból állapítsák meg, hogy ő a világ legnagyobb havasi kürtjének elkészítője. (AP)


A meztelen igazság

Parázs viták kereszttüzébe került az az átvilágító rendszer, melyet New York és öt másik nagyváros repülőterén helyeztek üzembe. A speciális szkenner a fegyver- és drogcsempészek kiszűrését hivatott megkönnyíteni, ám a test körvonalait túl tisztán mutatja ki, bármennyi ruha is van az illetőn. Mivel találomra választják ki az átvilágítandó egyéneket, máris számos diszkriminációellenes feljelentés érkezett nők és kisebbségi csoportokhoz tartozók köréből. „Nem lenne szabad a magánéletbe ennyire súlyosan beavatkozni” - nyilatkozta Gregory Nojeim polgárjogi szóvivő, ám a vámhatóság szerint így jól elkerülhető a sokak szemében visszatetszést kiváltó motozás. (Daily Telegraph)