Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Brazil házidöntő

Fináléhoz érkezett a brazíliai klubvébé. Magyar idő szerint szombat hajnalra fény derülhet arra, hogy ki nyeri a győzelemért járó ezüsttrófeát, illetve a hatmillió dolláros pénzjutalmat.


Crish Jones, a South Melbourne ausztrál labdarúgócsapat kapusa megfogja a labdát a kapura támadó Mark Wilson, a Manchester United brit csapat játékosa előtt a brazíliai klubvilágbajnokságon   Fotó: MTI

A torna sikeresnek mondható, különösen a brazil futball szempontjából. A döntőt ugyanis a két hazai sztárcsapat, a Corinthians és a Vasco da Gama játssza, miután maga mögé utasította a teljes mezőnyt.
A viszonylag nyugodt körülmények között lebonyolított viadal komoly áttörést hozott a francia Nicolas Anelka életében is. A 20 éves csatár idáig képtelen volt maradandót nyújtani a Real Madrid színeiben, pedig a királyi egyesület nyáron 70 millió márkát fizetett érte az Arsenalnak. A visszavonulását is fontolgató Anelka december végén egy jótékonysági mérkőzésen szerezte meg első gólját. A klubvébén már háromszor is eredményes volt, ő a csapata és a vébé legjobbja. Igaz, öröme nem lehet teljes, hiszen a Corinthians elleni kihagyott büntetőjének köszönhetően csapata csak a bronzéremért játszhat.
„Azt hiszem, szükségem volt egy kis nyugalomra” - vélekedik Anelka. Edzője, Vicente Del Bosque nem kertelt ennyit: „Anelka napról napra jobb lesz, még hatalmas tartalékai vannak.”
Anelkához hasonlóan a 33 éves Romario is megújult erővel futballozik. A ’94-es vébé legjobb játékosa Edmundóval félelmetes támadósort alkot. A Manchester United 3-1-es legyőzésében is főszerepet vállalt, az egész tornán meghatározó volt személyisége. Az MU elleni teljesítményét (két gól, gólpassz) az O’Globo a legmagasabb, 10-es osztályzattal értékelte.
Anelkával ellentétben Romario nem szereti a nyugalmat, aktív éjszakai életet él, amit nem is szégyell. „A szórakozás számomra a legfontosabb” - magyarázza Romario.
A világbajnokságot botrányok is színesítették, mint például Beckham újabb kiállítása, Karembeu és Raúl csapnivaló teljesítménye, vagy a Manchester csúfos (le)szereplése.
Ezek közül a legkiemelkedőbb David Beckham már-már megszokottá váló kilengése volt. Az angol középpályás a Necaxa elleni mérkőzésen durva szabálytalanságáért kiállíttatta magát, s ez a döntés csapata kiesését idézte elő. Beckham tehát nem tanult a France ’98-as esetből, nem csoda tehát, hogy az angol sajtó azon nyomban meg is támadta.
Szégyenteljes, megalázó, dilis - ezekkel a jelzőkkel minősítette a Mirror az esetet, majd így folytatta: „Mikor kap észbe végre ez a szépséghibás tehetség? Ez már nem tangákról, szórakozásról, csillogó autókról és ékszerekről szól!” - utalt a lap Beckham házasságára Victoria Adamsszel, a Spice Girls énekesnőjével. „Nőj fel végre Beckham, mert tönkreteszed a Unitedet!” - jelent meg a The Sun címoldalán.
Alex Ferguson, aki két éven belül befejezi edzői pályafutását, szokása szerint ismét védelmébe vette játékosát, mondván: „több mexikói játékost is ki kellett volna állítani”.
A torna legdurvább mérkőzése a Real Madrid-Raja Casablanca (3-2) összecsapása volt. A Real nyolc, a Raja tíz emberrel fejezte be a találkozót.
Roberto Carlos (Real) a második félidőben a felezővonal tájékán csúnyán beleszállt a marokkói El Moubarkiba. Guti
belerúgott a földön elterülő
játékosba, aki váratlanul felpattant, és arcul köpte ellenfelét. Mindhárman mehettek az öltözőbe.
A 84. percben Christian Karembeu megkoronázta egész heti teljesítményét, utolsó emberként elkövetett buktatásért kiállították.
A brazil Roberto Carlos szerint a marokkóiak színészi tehetségüket is bevetették a győzelem érdekében: „Moubarki
elkezdett fetrengeni a földön, nagyon élethűen játszotta el, hogy milyen súlyosan szabálytalankodtam vele.”
A marokkói focista természetesen másképp látta az esetet:
„Durván belémszálltak, majd megtapostak. Szerintem más is elvesztette volna a fejét, nem értem, miért kaptam piros lapot. Remekül játszottunk, nem érdemeltünk vereséget.”
Bronzmérkőzés:

Real Madrid-Necaxa, 20 óra (TVE);
Döntő:Vasco da Gama-Corinthians, 23 óra (Duna TV).


A csoportmérkőzések végeredménye:

A-csoport:
1. Corinthians 7 pont (6-2)
2. Real Madrid 7 pont (8-5)
3. Al-Naszr 3 pont (5-8)
4. Raja Casablanca 0 pont (5-9)

B-csoport:
1. Vasco da Gama 9 pont (7-2)
2. Necaxa 4 pont (5-4)
3. Manchester United 4 pont (4-4)
4. South Melbourne 0 pont (1-7)