Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Osztrák aggodalom

A Napi Magyarország című napilapban az ismert radikális-konzervatív újságíró, Lovas István december 18-án egész oldalas cikkben bírált több újságírót, akik hazai vagy külföldi idegen nyelvű lapokban tudósítottak a közelmúlt magyarországi eseményeiről. (Idegen nyelven Magyarországról). Lovas cikkében az Associated Press amerikai hírügynökség és a Budapest Sun című angol nyelvű lap mellett idézte a Hetek bécsi tudósítójának, Karl Pfeifernek a hivatalos osztrák állami lapban, a Wiener Zeitungban december 13-án „Aggódó hírek Magyarországról - Az antiszemitizmus és a szélsőjobb újra szalonképes?” címmel megjelent írását. A cikket az MTI mellett a TV3 reggeli lapszemléje is bemutatta.

Karl Pfeifer a cikkel kapcsolatban december 19-én helyreigazítási kérelemmel fordult a Napi Magyarország szerkesztőségéhez. Levelét a lap nem közölte. Pfeifer lapunk kérdésére elmondta: a Lovas által „kemény cikknek” minősített írása szerinte a helyzethez képest „még finom” volt. „Lovas összetéveszt engem egyes, ma a szélsőjobbhoz tartozó bajtársaival, amikor azt sugallja, hogy én is „Moszkvától Pekingen és Hanoin át Havannáig” zarándokoltam, hogy a „diktátorokat” dicsérjem. Szerinte én csak a rendszerváltást követően kezdtem tényfeltáró cikkeket írni Magyarországról, holott 1980 és 1987 között a kommunista hatóságok négy ízben utasítottak ki írásaim miatt az ország területéről” - mondta Karl Pfeifer. Az alábbiakban közöljük a Napi Magyarországhoz elküldött levelét, amelyet a Wiener Zeitung mellett lapunk is megkapott.

Tisztelt Szerkesztőség!

Önök lapjukban 1999. december 18-án egy Lovas István által írt cikket jelentettek meg, amely engem hazugságokkal vádolt, és valótlan dolgokat állított cikkemről.
Kérem Önöket, fordítsák le ezt a levelet magyarra, és az alábbi szöveget az újság következő számában közöljék:
Valóban leírtam a Zukunft című szociáldemokrata havilap 94/2-es számában ezt a bevezető mondatot: „Magyarországon ma arról folyik a diskurzus, vajon a jelenlegi kormánykoalíció előkészíthet-e pucscsot.” De sehol sem írtam - ahogy azt Lovas úr állítja -, hogy „erre már elő is készültek”.
Lovas úr azt a kijelentésemet, mely szerint Gadó György házának kerítésére horogkeresztet és nyilaskeresztet rajzoltak, „hazudozásaim apróbb momentumának” nevezi. Ezzel szemben tény és való, hogy Gadó György háza Budapesten kívül található, és ő az általam említett eseményeket jelentette is a rendőrségen, amelyről cikkemben szintén beszámoltam.
Írásomhoz, amely a Wiener Zeitungban jelent meg 1999. december 13-án, csupán annyit: valóban egy budapesti katolikus egyetemről írtam. Az osztrák olvasók számára a névadó, Pázmány Péter ellenreformátor neve érdektelen. Lovas úr állításával ellentétben létezik tehát egy budapesti katolikus egyetem, és létezik Gadó Györgynek a Budapesten kívül található háza előtti kerítés is.
Karl Pfeifer