Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
János Pál nem követi Jelcint

Egy pápa lemondhat, ha ezzel az egyház javát szolgálja - állapítja meg a La Repubblica című olasz lapnak adott interjújában Hans Küng svájci teológus. Küng szerint azonban a pápa környezete egyáltalán nem érdekelt az egyházfő távozásában, hiszen hatalomban maradása több lehetőséget jelent számukra a nekik megfelelő utódlás előkészítésére. A teológust annak kapcsán kérdezte az olasz lap, hogy Karl Lehmann-nak, a német püspöki kar elnökének néhány nappal korábbi nyilatkozata - melyben egyesek szerint a pápa lemondását szorgalmazta - nagy vihart kavart egyházi körökben.

Hans Küng a német püspöki kar elnökének, Karl Lehmann mainzi püspöknek a nyilatkozata kapcsán fejtette ki álláspontját. A svájci teológus, akinek az elmúlt évtizedekben számos vitája volt a katolikus egyházfővel, úgy véli: a mai egyháznak új vezetésre van szüksége, mert a mintegy egymilliárd tagot számláló egyházban sok a mai helyzettel elégedetlen hívő. A teológus ugyanakkor kifejti, hogy ő maga nem pártolná a pápa lemondását, mivel tekintélyuralmi vezetői stílusa oda vezethetne, hogy utódlását maga szabja meg. Ebben az esetben hasonlóképpen járna el, mint a nemrég távozott orosz elnök, Borisz Jelcin, aki a saját maga választotta emberre ruházta hatalmát. Küng úgy véli, a jelenlegi bíborosoknak sokkal nagyobb mozgásteret hagy a fennálló helyzet az utódlás előkészítésére, ezért megéri számukra a kitartás. A svájci teológus reményei szerint a katolikus egyház következő feje olyan személy lesz, aki képes lesz újra „középre helyezni” az egyház hajóját, ami már régóta a jobboldalon vesztegel. Küng olyan pápa megválasztásában bízik, aki „már nem a középkori paradigmák rabja lesz, hanem nyitott a világra”.
A La Repubblicának adott interjújában Hans Küng utalt arra, hogy II. János Pál médiaszereplései évek óta kedvezőtlen hatást keltenek, mivel a tévékamerák elől nem lehet elrejteni azt, ami messziről nem látszik: a pápa remegését és nyilvánvaló gyengeségét. A 79 éves pápa, aki 1978 óta vezeti a római katolikus egyházat, annak idején visszautasította a gondolatot, hogy 1995-ben, 75. éve betöltésekor vonuljon vissza. Ez az a kor ugyanis, amikor a római katolikus püspökök általában visszavonulnak.
Mint ismeretes, Karl Lehmann, a német katolikus püspöki kar vezetője a Deutschlandfunk rádiónak adott, néhány nappal korábbi interjújában nem zárta ki a pápa lemondásának lehetőségét. Lehmann nyilatkozatát - melyről az ANSA olasz hírügynökség számolt be - többen úgy értelmezték, hogy az egyházfő lemondását szorgalmazza, így az felkavarta a kedélyeket a katolikus világ központjában. Alessandro Maggiolini, Como püspöke szerint a német lelkész nyilatkozata agresszivitásról és rossz ízlésről tanúskodik.
Lehmann püspök a Corriere della Serának nyilatkozva cáfolta az értelmezést, és elmondta: mindössze annyi történt, hogy nem zárta ki a katolikus egyházfő önkéntes lemondásának lehetőségét sem, hiszen véleménye szerint a pápa „nincs híján a megfelelő bátorságnak és erkölcsi erőnek” ahhoz, hogy beismerje: egészségi állapotára való tekintettel nem képes tovább ellátni hivatalát.
Alfonso Maria Stickler osztrák bíboros, a Vatikán dokumentációjának vezetője és könyvtárosa a hírre reagálva leszögezte: senki semmilyen indokkal nem szólíthatja fel lemondásra a szentatyát. A pápa az egész világ előtt tanúbizonyságát adja hitének és önfeláldozásának, öregkori betegsége dacára is kitartóan hordja a vállán Krisztus keresztjét - tette hozzá a bíboros.
A La Stampa című olasz lap Vittorio Messori írót, a II. János Pállal készített egyik interjúkötet szerzőjét szólaltatta meg az üggyel kapcsolatban, aki kifejtette: ismerve a pápát, úgy véli, ha csak rajta múlna, a legszívesebben visszavonulna lengyelországi magányába. Csakhogy misszióját fontosabbnak tartja, és úgy gondolja, egy kiérdemesült pápa számára nincs hely a világban. Továbbá János Pálnak szent meggyőződése, hogy Isten földi helytartóját csak maga Isten hívhatja vissza. A mindenkori pápának egyébként a kánonjog szerint lehetősége van a lemondásra, anélkül, hogy azt bárkinek jóvá kellene hagynia - tette hozzá Messori.
Az egyetlen történelmi precedenst, hogy egy pápa önként lépett le a trónról, V. Celesztin nyújtotta még 1294-ben, akit halála után Szent Péter Celesztin néven szentté avattak. Alig pár hónapja betöltött tisztségéről egy bíboros (a későbbi VIII. Bonifác) kényszerítésére mondott le.