Vissza a tartalomjegyzékhez


Newsweek: Putyin, Jelcin ellenpólusa

A múlt heti pravoszláv karácsony idején - a KGB-ben, az egykori szovjet Állambiztonsági Hivatalban eltöltött tizenhat éves szolgálat után - Vlagyimir Putyin megbízott orosz elnök a Szentháromság-templom istentiszteletén vett részt. Amióta két lányát kimentette egy Pétervár melletti lángoló dácsából három évvel ezelőtt, barátai szerint Putyin egyre vallásosabb. A Jelcin elnök által kijelölt örökösről, a csecsen háborút eddig a nép megelégedésével irányító Putyinról az amerikai Newsweek hírmagazin közölt összeállítást.

A Szentháromság-templomot nem véletlenül választotta a karácsonyi mise színhelyéül a megbízott orosz elnök. A tizenkilencedik század elején Mihail Kutuzov, a Tolsztoj által megörökített és halhatatlanná tett orosz tábornok is, aki Napóleont elűzte Moszkvából, e templomot látogatta. Az iskolás gyerekek is tudják Oroszországban, hogyan állította helyre a nagy orosz hadvezér a legyőzött birodalom méltóságát és büszkeségét. Az ország ma is ki van éhezve a sikerre. Putyin jelezni akarta az oroszoknak, hogy ő a megfelelő ember a helyreállítás munkájára.
Borisz Jelcin, a volt elnök tavaly augusztus kilencedikén nevezte ki Putyint miniszterelnöknek. Csak kevesen hittek „Borisz cárnak”, amikor a jellegtelen KGB-ügynöknek tartott politikust egyben örököseként is aposztrofálta. Akkoriban a megjegyzés komikusnak hatott, hiszen a sokkal nagyobb nemzetközi elismertségnek örvendő Jevgenyij Primakov, a másik egykori KGB-vezető is megcélozta az elnökséget, Putyin népszerűsége pedig két százalék körül mozgott. Mindenki meg volt győződve arról, hogy egy újabb Jelcin-áldozat került a színre.
Putyin teljesen ellentéte Jelcinnek. Az eddigi elnök bombasztikus, szeszélyes és nagyivó „muzsik”, akinek cirkuszi mutatványai kifárasztották az országot. Putyin ezzel szemben fegyelmezett és figyelmes. Hamarabb kiugrana egy repülőgépből ejtőernyő nélkül, minthogy egy hivatalos külföldi látogatáson ittasan mutatkozzon, mint ahogy azt Jelcin többször megtette. Putyin olyan hidegvérű, amilyennek látszik, és az egészséges életmód megszállottja. Gyakran szakít időt szenvedélyére, a dzsúdóedzésekre.
Putyin Sztálin alatt született, Brezsnyev uralma idején nőtt fel, és a most Jurij Andropovról elnevezett KGB-iskolába járt. Akkoriban lépett be a KGB kötelékébe, amikor az népszerű volt. Nem sok orosz rója fel ezt ma neki.
Bár nem tartozott a kimagasló képességű tanulók közé, szorgalma, feljebbvalói iránti rendíthetetlen hűsége jó szolgálatot tettek neki pályáján.
A Putyin körül kerengő egyik mítosz szerint a KGB szuperkémjei közé tartozott. Ez teljesen kizárt, hiszen ezek a posztok a KGB és a kommunista párt vezetőinek a gyerekeire vártak. Putyin apja egy leningrádi gyár munkása volt, soha nem tartozott e csoporthoz. A Vörös Zászló Hírszerzési Intézetben egyfajta pszichológiai tréningen vett részt, melynek folyamán megtanulta, hogyan kell irracionális emberekkel bánni úgy, hogy közben az ember épeszű maradjon. Ez nem hátrányos tudás az orosz politikai élet „őrültekházában”.
Ezután Putyin az NDK-ban teljesített szolgálatot. Fő feladata valószínűleg az volt, hogy külföldieket toborozzon a KGB számára. Hazatérése után 39 évesen olyan állásba került, amelybe visszavonult tisztek szoktak kerülni: a Leningrádi Állami Egyetem dékánhelyettesének a titkára lett.
Anatolij Szobcsaknak, az egykori jogászprofesszornak az asszisztenseként Putyin a leningrádi városházára került, ahol a demokratikus mozgalom fő áramában találta magát. Sokan azt hiszik róla, hogy a KGB beépített embereként vett csak részt a demokraták küzdelmében.
Amikor elveszítették a választásokat, Pavel Borogyin, a Kreml beruházásaiért felelős bizalmi ember éppen helyettest keresett. Borogyin azóta a Mabetex-botrányban szerzett kétes hírnevet: csúszópénzt fogadott el egy svájci cégtől építési szerződésekért cserébe. Putyin 1996-ban foglalta el a felkínált pozíciót. Ezután Jelcin legbelső körébe került, Valentyin Jumasevvel és Tatjana Gyjacsenkóval, Jelcin nagy hatalmú lányával egy társaságba. 1998-ban Jelcin kinevezte az FSZB-nek (Szövetségi Biztonsági Szolgálat), a KGB utódjának a vezetőjévé. Putyin mesteri módon kiebrudalta az időközben Jelcin versenytársává avanzsált Primakov embereit a szolgálat soraiból, és a saját embereit tette helyükre a Kreml nagy örömére. Egy év sem telik el, és Vlagyimir Putyin Jelcin kinevezett örököse, a nemzet reményei szerint egy modern Kutuzov.
Az orosz nagyság helyreállítása - ha Putyint márciusban elnökké választják - valószínűleg úgy fog megvalósulni, ahogyan az oroszok eddig is hozzászokhattak: az orosz állam vezetésével. „Soha nem fogjuk utánozni az Egyesült Államokat vagy Nagy-Britanniát, ahol a liberális értékeknek mély történelmi hagyományaik vannak” - mondja Putyin.
Pedig a liberálisok azt várják, hogy a piacgazdaságot fogja fejleszteni, és közülük válogatja ki kormánya tagjait. Mások viszont, a katonai-ipari vezetés képviselői olyan programot várnak tőle, amely nem nyerné meg a Nyugat tetszését.
A kérdés most az, hogy a mindig hűséges Putyin vállalja-e a választások után a korrupcióval kapcsolatos vizsgálatokat a Kreml egykori urai ellen, akiknek mai pozícióját köszönheti. Akkor pontosan ki fog derülni, kicsoda is Putyin valójában - véli az amerikai hetilap.