Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Gyanús tűzesetek a fővárosban

Rövid időn belül újabb jelentős értékű épület égett le, ugyanis a hétfőn használhatatlanná vált Globe Színház valószínűleg szándékos gyújtogatás áldozata lett. Mint emlékezetes a Budapest Sportcsarnok(BS) leégése kapcsán is fennáll a gyanú, hogy nem véletlenül lobbantak lángra a küzdőtéren álló butikok. Biztonsági szakértők szerint Magyarországon a nagy értékű ingatlanokat nem mindig kellő gondossággal őrzik. A rendőrség adatai szerint nagyon elenyésző az úgynevezett piromániás - szenvedélybeteg - gyújtogatók száma, inkább üzleti nézeteltérések állnak az ilyen ügyek hátterében.


Égés után. A Globe már a múlt, a Star Wars maradt a jövő   Fotó: Somorjai

A budapesti Globe Színház hétfői leégése során személyi sérülés nem történt, viszont az anyagi kár legalább 40 millió forintra tehető. A főleg gyermekműsoroknak, kiállításoknak és hétvégi diszkónak otthont adó színház - akárcsak a BS - nem rendelkezett biztosítással, csak az egyes kiállításokra kötöttek eseti biztosításokat. Egyébként meg lehetett volna menteni az épületet, ha a tűzoltóság munkáját nem hátráltatja vízhiány, ugyanis messzebbről kellett a vizet vezetni a lángokban álló színházhoz. A vezeték kiépítése mintegy félórás időveszteséget jelentett a tűzoltók számára.
Dobson Tibor, a Tűzoltóság Országos Parancsnokságának szóvivője a Heteknek elmondta, hogy ez utóbbi tűzesetnél egyértelmű bizonyítékokat találtak, hogy szándékos gyújtogatás történt. A szakemberek a helyszínen olyan rongydarabokra bukkantak, amelyek üzemanyaggal voltak átitatva. A szándékos gyújtogatás gyanúja esetén a nyomozást a rendőrség folytatja. A szóvivőtól megtudtuk, hogy a statisztikai adatok szerint nem növekedett a szándékos gyújtogatások száma az előző évekhez képest. Dobson Tibor lapunkat arról tájékoztatta, hogy az elmúlt évben 17 ezer 796 esetben volt szükség a tűzoltóság beavatkozására. 170 ember halt meg tűzesetben, elenyésző volt a szándékos gyújtogatások száma. Az elmúlt időben két olyan eset fordult elő, amely a közérdeklődés és a létesítmény nagysága, valamint jelentősége miatt nagy figyelmet kapott. Az egyik Hajdú-Bihar megyében az M47-es diszkó, amely december végén égett le - itt sem zárható ki a szándékos gyújtogatás -, a másik pedig a budapesti Globe Színház. Samu Attila a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának vezetője a Heteknek elmondta, hogy rongálás alapos gyanúja miatt a rendőrség eljárást indított. Szerinte léteznek Magyarországon piromániások, de azok nem ilyen frekventált helyeken tevékenykednek, az ilyen ügyek mögött inkább más indokok húzódnak meg. Samu Attila elmondta még, hogy a BS-katasztrófa esetében nehéz megállapítani a tűz tényleges okát, mert keletkezése gócpontja jelenleg is romok alatt van. A vizsgálat zajlik, talán sikerül kideríteni az igazságot az ügyben.


Lángok martaléka. Vízkereszt    Fotó: MTI

Lasz György biztonsági szakértő, egy neves biztonsági cég igazgatója a Heteknek megdöbbenését fejezte ki a Globe Színház leégésével kapcsolatban. Neki az az érzése, hogy emberi mulasztás is történhetett. Véleménye szerint megfelelő technikai felszerelésnek kell rendelkezésre állnia egy ilyen helyen, de sajnos előfordul, hogy ez hiányzik.
Budapesten a kőbányai Hit Csarnok jelenleg a legnagyobb fedett épület. Pásthy Miklós, az ingatlant üzemeltető H&H Project Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, szigorúan őrzik az objektumot, de emellett az épület biztosítva is van. Tompa Andor, a Nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnok - jelenleg Magyarország legnagyobb fedett épületének igazgatója lapunknak elmondta, hogy az intézményben éjjel-nappali portaszolgálat van, amely egyben őrző funkciót is betölt. A épület több pontján füstérzékelők vannak beépítve, közvetlen vonallal csatlakoznak a tűzoltósághoz. Tompa Andor igazgató véleménye szerint felkészültek az esetleges tűzre, illetve annak megakadályozására, de a bizonyíték a jövőé. Egyébként rendelkeznek biztosítással.