Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Virtuális fosztogatók

Egy magát Davidnak nevező magyar hacker szerint a mai kibertér sokban hasonlít a XIX. századi vadnyugatra. Vagyis adott egy óriási, feltáratlan terület, ami kultúrákban és törvényekben eltérő, és egyben nehezen megközelíthető. Megfelelő hely új ötletek, álmok megvalósításához, és megfelelő hely „banditák” számára. A téma azért aktuális, mert a napokban két virtuális betörés is történt Magyarországon.

„Akik erre a modern vadnyugatra új ötletekkel érkeznek, vagy csak le szeretnének itt telepedni, azok az átlagos felhasználók” - fűzi tovább a saját internetes honlapján található ismertetőben David. „Mint az életben, itt is vannak, akik tudni akarnak mindent. Ennek érdekében az internetet darabokra szedik, kielemezik a legkisebb részleteket is, megtalálják az »átjárókat«, és be is hatolnak olyan helyekre, ahova egy átlagos felhasználó nem tud. Ők a hackerek, és munkájukkal sokban hozzájárulnak az internet biztonságosabbá tételéhez.”
A honlap szerint az új világ „banditái” a crackerek, vagyis azok, akik legtöbbször pénzszerzési vagy egyszerűen rombolási céllal adatbázisokba törnek be, kijátsszák a (még nem elég fejlett) biztonsági intézkedéseket, és a végén nyom nélkül eltűnnek. Ezt könnyen megtehetik, hiszen általában egy másik, gyanútlan felhasználó nevében „buherálnak”. Egy másik csoport a kiberpunk nevet kapta. Ők kevésbé veszélyesek, csak olyan helyekre törnek be, ahová „feltétlenül szükséges”, de a szerzett információt csak saját céljaikra használják, nem élnek vissza vele. Közülük kerülnek ki a kiberterroristák, akiket valaki azért fizet, hogy betörjenek, és sok esetben nemcsak betörnek, hanem rombolnak is. „A hackerek az interneten valójában semmilyen hétköznapi embertípushoz nem hasonlíthatóak. Közel állnak egy csapat szemüveges professzornak és egy összetartó vad utcai bandának az ötvözetéhez, akiknek fegyvere a mérhetetlen szaktudás” - foglalja össze végül David.
Bár az előbbi megállapítás akár hencegésnek is tűnhet, mégsem az. Elég csak azokat az eseteket megnéznünk, amikor tizenéves fiatalok jutottak be például a Fehér Ház vagy az amerikai légvédelem igen jól őrzött szuperkomputereibe, majd esetleg egy-két tréfás üzenet után nyomtalanul felszívódtak.
A nyolcvanas évek hackerei még egyfajta hippi szellemiséget éreztek magukénak. Úgy gondolták, a nagyobb vállalatok a maguk számára sajátítják ki a „kibervadnyugatot” annak minden kincsével, hasznával együtt. Ahogy egy korabeli hacker-kiáltvány fogalmaz: „(…) Olyan, már létező szolgáltatásokat veszünk fizetés nélkül igénybe, amik piszok olcsók lennének, ha nem nagy étkű haszonhajhászok birtokolnák őket. És még minket neveztek bűnözőnek!” Ennek értelmében a hackerek totális egyenlőséget, szoftware-szabadságot és szabad információáramlást hirdettek meg. Napjainkban a kép nem ennyire tiszta. Egyre többen vannak ugyanis olyan hozzáértők, akik egyszerűen bizonyítási kényszerből vagy egyenesen pénzszerzési célból hekkelnek.
Az Elender Rt. Internetszolgáltató és az érdi önkormányzat szerverének éppen a múlt héten történt feltörése ismét a figyelem középpontjába állította a hazánkban szakértők szerint még csak kialakulóban lévő kibertársadalmat. A Y3K néven futó számítógépbetyár az Elender közel kétezer ügyfelének jelszavát lopta el, és tette fel több, mindenki számára elérhető internetes oldalra. Amennyiben a cég nem változtatta volna meg a nyilvánosságra került jelszavakat, azok illetéktelen birtokosai a tényleges előfizetők kontójára szörfözhettek volna a világhálón, illetve módosíthatták volna az ügyfelek weboldalait. Martin Kovács Miklós, az Elender Online főszerkesztője a Heteknek elmondta: a rendőrségen feljelentést tettek ismeretlen elkövető ellen.
Magyarországon nem ez volt az első sikeres hackertámadás. Tavaly júliusban ismeretlen kalózok a Gábor Dénes Műszaki Főiskola weboldalát törték fel. Ottlétükről csak az átírt főmenü és az oldalakon hagyott, tréfásnak szánt üzenetek árulkodtak. Ugyanebben a hónapban egy Rebels Hacker Crew elnevezésű csoport a Microsoft Magyarország Kft. honlapját „törte meg”, majd a céget lejárató megjegyzéseket, álhirdetéseket hagyott maga után.
Csizmadia Csaba, a DataNet marketing-igazgatója szerint a hackerek elsősorban a kihívás és a bizonyítás miatt törnek föl különböző rendszereket. „Ők olyanok, mint akik megmásszák a hegyet, mert az ott van. A hacker betör egy rendszerbe, mert azt mondják: nem lehet betörni. Ettől ő úgy érzi, szakmailag sokkal magasabban áll, mint az, aki ezt a biztonsági rendszert összeállította” - magyarázza az igazgató. Mint mondja, ezek a kiberkalózok többnyire tizen-huszonéves fiatalok, akik koruk ellenére hatalmas, gyakran még a 30-40 éves szakemberekét is meghaladó tudással rendelkeznek az online technológia területén. Az elhivatott fiatalok számára kiváló kiképzőbázist jelenthetnek azok az oktatási intézmények, ahol a diákok alanyi jogon, sokszor korlátlan hozzáférhetőséggel használhatják a netet. A Budapesti Műszaki Egyetem Informatikai Szolgáltató Központ igazgatója, Dr. Kelemen Gáspár a Heteknek elmondta: az iskola 13 ezer diákja közül minden évben 10 alatt van a renitenskedők száma. Őket általában iskolán belül szankcionálják, például eltiltják az internet használatától. Az igazgató szerint a tudás olyan, mint a jogosítvány: attól, hogy valakinek megvan, még hajthat a forgalommal szemben.
„A kezdetben bizonyítási kényszerből történt hekkelések később könnyen átcsaphatnak számítástechnikai bűnözésbe, amikor valaki kifejezetten ipari kémkedési vagy bankrablási célból tör be valahová” - vélekedik Geréb János, a Matávnet műszaki igazgatója. Egy cég számítógépes rendszerébe való bejutás kezdetben - amikor nem volt még internet - gyakran párosult valódi betöréssel, vagyis az illető behatolt a vállalathoz, leült a terminál elé, és ott törte fel a jelszót. „Attól a pillanattól kezdve, amikor valamilyen távközlési médiumon keresztül érhető el egy adott számítógépes bázis, természetesen mindezt otthon, karosszékben ülve teszik” - fejtette ki az igazgató, aki szerint egyébként, ahogy autó- vagy lakásriasztók esetében nincs, úgy a számítógépes hálózatok tekintetében sincs teljesen biztonságos rendszer. Felmerül ezek után a kérdés, hogy mennyire biztonságos az információs szupersztráda, hiszen elektronikus jelszavaink és elektronikus leveleink mellett akár bankkártyaszámunk vagy más személyes adatunk is kerülhet illetéktelen kezekbe. Martin Kovács Miklós, az Elender Online főszerkesztője szerint, bár valóban nincs tökéletesen biztonságos rendszer, semmivel nem veszélyesebb az interneten megadni bankkártyaszámunkat, mint a benzinkúton vagy az áruházakban. Kizárni azonban semmit sem lehet.


Feltört hitelkártyák

Maxim, az orosz számítógépkalóz tavaly év végén háromszázezer hitelkártya adatait lopta el Amerikából. A károsult a CD Universe internetes zenei áruház. Miután a cég nem volt hajlandó kifizetni a százezer dolláros váltságdíjat, Maxim huszonötezer kártya adatait tette közzé a neten. A hacker a The Times-nak küldött e-mailjeiben azt állította, hogy néhány kártyát már felhasznált pénzszerzésre is. Az FBI igyekszik nyomára akadni a kalóznak, de az internetbűnözésre egyelőre nincsenek nemzetközi törvények. „Az internet létrejöttével egy újfajta bűnöző is létrejött” - olvasható a Times hasábjain. „Lehet, hogy a bűnöző olyan országban tevékenykedik, amelynek az Egyesült Államokkal szemben nincs kiadatási kötelezettsége.” Mivel a hitelkártya-tulajdonosok többségének legfeljebb 50 dollárt kell fizetniük, ha kártyaszámukat ellopják és jogtalanul használják, ezért az igazi veszteség a hitelkártya-cégeké és a kereskedőké, akiket a lopás érintett.
A Lopht hackertársulat hét tagja 1998. május 19-én az Egyesült Államok szenátusi bizottsága előtt kijelentette, hogy harminc perc alatt le tudják bénítani az egész internetet. Az internetes álneveiken tanúskodó hackerek kijelentették, hogy a távolsági telefonvonalak kapcsolataiba való zavarkeltéssel több napra képesek leállítani a forgalmat a neten. A biztonságtechnika fejlesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet Weld Pond, az egyik jószívű hacker, aki szerint a Microsoft cég Windows NT hálózataiba a hackerek átlagosan egy nap alatt képesek behatolni. Nem hatott megnyugtatóan a szenátusi bizottságra az sem, amikor Space Rogue (Űrharamia) kijelentette, a Globális Pozícionáló műholdakat csak működésképtelenné tudják tenni, irányukat nem tudják megváltoztatni. A Lopht hackerek, akik a napokban csatlakoztak az @stake (ejtsd: etszték) társulathoz, munkájuk végeztével találkoznak, hogy számítógép-, mobiltelefon- és más hálózatok biztonságtechnikai gyengeségeit felderítsék, és figyelmeztessék az érintetteket a veszélyről. A héttagú csoport vezetője Mudge, akit a szenátusi meghallgatás óta felkértek előadások tartására a komputerbiztonság témakörében az amerikai Igazságügyi Minisztériumba, a NASA űrhajózási központjába, az amerikai légierőhöz és más kormányhivatalokba is. (Pátkai Mihály)