Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Szovjet tengeralattjárót tessék!

Egy távolsági rakétakilövésre alkalmas tengeralattjáró az egykori Szovjetunióból eladó. Hogy mennyibe kerül? Az eBay internetes árverezési oldal listája alapján kereken 1 millió dollárba. Az 1965-ben felszerelt dízelmeghajtású vízi járművet - melynek a NATO a „Juliett” nevet adta a hidegháború alatt - most kiárusítják. Még sok más szokatlan árucikk került árverésre mostanában, többek között egy 1956-os hathengeres lokomotív, 30 ezer dolláros ajánlattal - nyilatkozta a vállalat szóvivője. Tengeralattjáróból azonban ez volt az első. (USA Today)


Az évszázad lemezeladási toplistája az USA-ban

Az amerikai hanglemezgyártók szövetségének szakemberei elkészítették összesített listájukat az elmúlt évszázad pop-rock művészeinek az eladott lemezeiről. Ezek szerint az USA-ban a legtöbb albumot a Beatlestől adták el - 106 millió darabot. A fiúk öt LP-je több mint 100 millió példányban kelt el, ez a mutatvány senki másnak nem sikerült. Második helyen a country-sztár, Garth Brooks végzett, tiszteletet parancsoló 91 millió koronggal. A dobogó harmadik helyére a Led Zeppelin lépett mint a század legjobb hard rock bandája, 83 milliós eladási számmal büszkélkedve. íme az ötvenes listáról a rocksztárok közül néhány: 4. Elvis Presley (77 millió) - 80 aranylemezzel és 43 platinával rendelkezik a Király. 5. Az Eagles (65 millió) - a „Sasok” Their Greatest Hits 1971-1975 című korongjából adták el a legtöbbet az USA-ban az elmúlt évszázadban, 26 millió darabot. 9. Az Aerosmith (54 millió), 10. a Pink Floyd (52 millió), 11. Van Halen (50 millió), 17. az AC/DC (45 millió), 18. Bruce Springsteen (44 millió), 23. a Rolling Stones (41 millió), 24. a U2 (40 millió), 26. a Journey, 27. a Metallica egyaránt 39 millió darabbal, őket a Chicago és a Guns’N’Roses követi 35 millióval. Prince és Eric Clapton is fej-fej mellett szerepel a listán 33 milliós eladási számmal. 35. Bon Jovi, 36. a Def Leppard 31-31 millióval. 38. Phil Collins (29 millió), 39. a Boston (28 millió), 41. Rod Stewart (27 millió) és végül 49. a ZZ Top 24 millió darab eladott lemezzel. (MTI)


Ajándék születésnap

A hegyimentők életben találták azt az amerikai hegymászót, aki hat napot töltött fagypont alatti hőmérsékleten a svájci Alpokban. A férfi egyedül vágott neki a francia-svájci határon levő 4165 méteres Breithorn-csúcs megmászásának december 24-én. Mivel szállására nem tért vissza, a hegyimentő-csoportok a keresésére indultak, s gyakran erős hóeséssel és viharos, jeges széllel kellett megküzdeniük. Hat nap sikertelen kutatás után egy Air Zeramatt helikopter pilótája egy piros ruhával integető férfit látott meg, és kimentette a hegymászót, akinek a lába komoly fagysérülést szenvedett. A férfi még időben hazaért, hogy szüleivel és húgával megünnepelhesse huszonharmadik születésnapját. (Reuters)