Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Júlia
Telitalálat lendületből

Az utcai óriásplakátok egyikén egy harmincas úriember csúszik a pályán, kezében egy piros golyóval, sör előtte, sör utána. És hogy mit csinál? Bowlingozik (ejtsd: bólingozik). A XXI. század küszöbén Magyarország is felzárkózik ahhoz a több mint 100 országhoz, amelyekben ez a játék már igen nagy közkedveltségnek örvend. Nálunk is napról napra népszerűbbé válik, ahogyan sorban működni kezdenek a bowlingpályák és -centrumok.

A bowling a tekéből fejlődött ki nagyjából a XX. század elejére, bár hasonló játékot már az ókori Egyiptomban is játszottak. A kora középkorban még vallási szertartás részeként is említik, de a játék leginkább Németalföldön és az angolszász kultúrában terjedt el. Az USA-ban a nagy aranyláz idején egy rövid időre be is tiltották, mert szerencsejátéknak tartotta a puritán közösség, azt gondolván, hogy az emberek túl sok időt áldoznak e léha szórakozásra. Ez a probléma egy leleményes fejlesztésnek köszönhetően megoldódott. Fontos állomás volt ugyanis a bábudöntögetés történetében 1902 októbere, amikor is Berlin egyik külvárosában a Nyírfaliget völgyecskéjéhez címzett étterem vonzó látványosságot kínált a tekesport kedvelőinek. Szellemes géppel helyettesítették a kuglibábuk állítgatóit, akik idáig néhány fillért kerestek ezzel a munkával. Ráadásul a szerkezet kizárt minden hanyagságot, tévedést, netán csalást. A gép segítségével az írnok nemcsak az eltalált fabábuk számát határozhatta meg azonnal és tévedhetetlenül, hanem a figurák tüstént újra felállíthatók lettek, sőt a tekegolyó egy szempillantás alatt vissza is gurult a játékosokhoz a pálya hosszán, oldalt elhelyezett vályúban, és így rohamosan felgyorsult a játék.
A tekéhez használt 9 bábu helyett kialakult a 10 bábuval játszott új változat, és ez lett azoknak a ma ismert, általánosan elfogadott szabályoknak az alapja, amelyeket a múlt században, Amerikában rögzítettek. Magyarországon az 50-es években már működött bowlingpálya a Körcsarnokban, de ezt politikai okokból betiltották, feltehetően mint felesleges burzsoá szeszélyt. Mint Hevele Zoltántól, a Magyar Bowling Szövetség megbízott vezetőjétől megtudtuk, Magyarországon igen későn, 1989-ben alakult meg a bowlingozók első szekciója, amely 1996 óta önálló sportszövetségként működik, 110 igazolt versenyzővel. A bowling, mely mára az egyik legdinamikusabban fejlődő sportággá nőtte ki magát (csak az USA-ban több mint 8000 bowlingcentrum működik 140 ezer pályával), olimpiai sportággá szeretne válni.
Világszerte több mint százmillió amatőr is űzi ezt a sportot. Hogy miért is ilyen népszerű? Mert több, mint sport. A bowlingcentrumok minden korosztály számára kellemes kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget nyújtanak, és rendkívül vidám hangulat jellemzi őket. Ugyanakkor kihívás is, tombol a versenyszellem, ahol a játékosok összemérhetik küzdeni tudásukat, ügyességüket. Egy pályán egyszerre maximum 6 fő játszhat, így baráti társaságok, családok számára a bowling izgalmas programot jelenthet a hét bármelyik napján.
A játék könnyen megtanulható, nem igényel nagy állóképességet, inkább ügyességet: egy golyóval kell két gurításból ledöntetni a 60 láb (körülbelül 18 méter) hosszú pálya végén álló bábukat. A pálya rendkívül sima és csúszós, ezért speciális talpú cipőre kell cserélnünk utcai cipőnket, melynek kölcsönzését a pálya bérleti díja tartalmazza. A bowlinggolyón - ellentétben a tekegolyóval - lyukak vannak három ujjunk számára. A korábban gumiból készült golyókat ma műanyagból gyártják, és eltérő súlyúak (3-7 kg). Minden játékos maga választja meg a megfelelő méretet, hogy uralja a golyót.
Minden pályán pályamesterek segítenek a kezdőknek, kérésre beállítják az elektromos pályakijelzőt, és tanácsokkal is segítik őket. Egy menet játékosonként tízszer két gurításból áll, a pontszámokat nem egyszerűen a ledöntött bábuk adják, mert a telitalálatért bónuszpontok járnak. Ne keseredjünk el, ha elsőre még nem tudunk pontosan gurítani, 10-15 alkalom után garantált a sikerélmény.
Amatőrök és profik versenyeken is rendre összemérhetik tudásukat, ez ötfős csapatokban (két hölgytag részvétele előírt) történik. Január 11-én kerül megrendezésre a Wallis SC rendezésében a Quick Trans Kupáért folyó viadal, ahová az érdeklődők szerény nevezési díj ellenében jelentkezhetnek. (1134 Budapest, Klapka utca 11, telefon: 451-4823)
Mindegy, hogy versenyszerűen vagy csak amatőrként bowlingozunk, a lényeg az, hogy jól érezzük magunkat. Ha a kedves olvasó még nem próbálta ki, szánja rá magát, meglátja, nem fog csalódni, egy kellemes estét fog eltölteni barátaival.
Még egy jó tanács: érdemes telefonon a pályát előre lefoglalni. A pályák ára napszaktól függően 1500-2500 forint/óra (hat főig).

Bowling pályák Budapesten: Duna Plaza, tel.: 239-3829; Csepel SC Fitness Stúdió, Béke tér 1., tel.: 276-8455; III. kerület, Lidó, Nánási út 67., tel.: 242-1937; Budafoki úti pálya, tel.: 206-2754. A Pólus Centerben világversenyek rendezésére is alkalmas 19 sávos pálya, tel.: 410-9060.

Az érdeklődők Hevele Zoltánt, a Magyar Bowling Szövetség megbízott vezetőjét az alábbi telefonszámon érhetik utol: 06(20)979-2205.