Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Udvarácz a Manchester United ellen

Szerdán kezdetét vette az első labdarúgó klubvilágbajnokság Brazíliában. A két helyszín: Sao Paulo és a riói Maracana stadion. A mezőnyt nyolc csapat alkotja, Európát két Bajnokok Ligája győztes alakulat, a spanyol Real Madrid és az angol Manchester United (MU) képviseli.


Roy Keane, az angol Manchester United játékosa magasra ugrik örömében, miután belőtte csapata első gólját a spanyol Valencia hálójába   Fotó:MTI

„Idáig minden decemberben Tokió adott otthont a legjobb európai és dél-amerikai együttes mérkőzésének. A Klub Világ-kupát viszont még akkor indítottuk el, amikor Európa és Dél-Amerika egyértelműen uralta a labdarúgást” - nyilatkozta Sepp Blater, a FIFA elnöke. A klubvilágbajnokság létrehozása a FIFA első és nem utolsó lépése a labdarúgás megreformálása érdekében.
A torna első számú esélyese a Manchester United. A vörös ördögök tavaly a Bajnokok Ligáját, a Világkupát, a Premier Ligát és az FA-kupát is megnyerték. Az MU nélkülözni fogja középpályását, Paul Scholest, aki sérülése miatt nem utazhatott el Brazíliába. A Manchester első mérkőzését a mexikói Nexaca ellen játssza.
A közép-amerikai csapat minden edzése szabadon látogatható a sajtó és a szurkolók számára egyaránt, ezzel szemben a Manchester játékosai a legnagyobb titokban készülnek. Legutóbb például az MU szállodájával szemben lévő épületekről kellett eltávolítani a lesipuskás fotósokat, akik elmondták: egyszerűen nincs más lehetőségük lencsevégre kapni a sztárokat.
A vébének lesz magyar résztvevője is. A korábbi ferencvárosi kapus, Udvarácz Milán a South Melbourne szolgálatában áll. Nem lesz könnyű dolga, az ausztrál csapat ugyanis egy csoportba (a B-be) került a Manchester Uniteddal és a Romario-Edmundo nevével fémjelzett brazil Vasco da Gamával. Magyar játékos világbajnokságokon 1986 óta nem vett részt, a rutinos hálóőr nagy valószínűséggel pályára is lép a nevezetes mérkőzéseken.
A torna első helyezettje hatmillió dollárral és egy ötven centis ezüsttrófeával lehet gazdagabb. A döntőt a két csoportelső játssza január 14-én.


Eredmények:

A-csoport:
Real Madrid (spanyol) - Al Naszr (szaúdi) 3-1
Corinthians (brazil) - Raja Casablanca (marokkói) 2-0

B-csoport:
a Manchester United (angol) - Necaxa (mexikói) és a Vasco da Gama (brazil) - South Melbourne (ausztrál) mérkőzés csütörtök este,
lapzártánk után ért véget.