Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kadhafi újévi köszöntője

„Palesztina a zsidók temetője lesz. Izraelnek nincs jövője arab környezetben” - jelentette ki Moamer el-Kadhafi líbiai vezető egy televíziós vitaműsorban. Kadhafi úgy véli: a zsidók jobban tennék, ha az Egyesült Államokhoz tartozó Alaszkában alapítanának államot. A közel-keleti békefolyamatot és Izraelnek a muzulmán államok általi elismerését is ellenző líbiai vezető az izraelieket olyan néphez hasonlította, amely az arab népek viharos tengerén próbál vályogházat építeni.

Az egyenes adásban közvetített műsorban Kadhafi kijelentette: „ha az izraeliek nem akarnak beolvadni (a Közel-Keleten), akkor alakítsanak államot inkább Alaszkában, és én leszek az első, aki ellátogatok hozzájuk és támogatásomról biztosítom őket”. Kadhafi szerint az „identitásának megőrzésére törekvő zsidó nép számára Alaszka azért lenne előnyös, mert távol esik a vallási jellegű háborúk helyszíneitől”.
Kadhafi azt is bejelentette, hogy uniós meghívásra még az év elején ellátogat Brüsszelbe. A brüsszeli bizottság egyik szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: Kadhafi a karácsonyi ünnepek alatt felhívta Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét, hogy jókívánságait fejezze ki, s egyben értésére adja: szívesen ellátogatna az Európai Unió központjába. A szóvivő azonban nem tudta megerősíteni, hogy a líbiai vezető valóban kapott-e meghívást az EU-tól - ehhez ugyanis valamennyi tagország egyetértésére szükség van -, viszont nem zárta ki, hogy ha Kadhafi valóban ellátogat Brüszszelbe, Prodi fogadja majd. A líbiai vezető nyilatkozata alapján utazásának célja az, hogy megbeszéléseket folytasson az afrikai kontinens és Európa kapcsolatainak javítása érdekében. Ez lenne Kadhafi első látogatása az unió valamely országába azóta, hogy 1992-ben nemzetközi határozatoknak megfelelően egy négy évvel korábban elkövetett - líbiai merénylőknek tulajdonított - terrortámadás miatt az EU alacsony szintre helyezte diplomáciai kapcsolatait Líbiával.
A brüsszeli szóvivő elmondta: az elmúlt hónapokban közeledés tapasztalható az EU és Líbia között, s bár Tripolit nem fűzi szerződéses kapcsolat az EU-hoz, megfigyelőként részt vesz abban a folyamatban, amelynek keretében az unió fokozza együttműködését az észak-afrikai államokkal - amelyekkel hosszú távon szabadkereskedelmi övezetet kíván létrehozni.