Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Csökkent a munkanélküliség

Tovább csökkent novemberben a munkanélküliségi ráta. Az októberi 6,7 százalékhoz képest 0,1 százalékponttal 6,6 százalékra mérséklődött az állástalanok aránya - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az EU-országokban októberben átlagosan 9,0 százalék volt ez az arány. Magyarországon novemberben 267 ezer 700 ember nem tudott elhelyezkedni, 50 százalékuk egy éve vagy annál régebben nem talál állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,2 hónap volt, a fiatalok aránya a munkanélküliek között 27,2 százalékot ért el. (MTI)


Nyereséges a Postabank

A Postabank új vezetése előzetes adatok alapján félmilliárd forint körüli adózás előtti nyereséggel és - a céltartalék felszabadítását nem számítva - közel félmilliárd forintos üzleti eredménnyel zárja első teljes évét - jelentette be Auth Henrik, a bank vezérigazgatója. A hitelintézet eddig mintegy egymilliárd forintot fizetett vissza a Pénzügyminisztériumnak, azaz a központi költségvetésnek a felszabadított céltartalékokból. Ha a mostani ütemben folyik tovább az átalakítás, akkor 2001-ben privatizálható lesz a Postabank, mégpedig a jelenlegi 40 milliárd forintos saját tőkére vetítve árfolyamnyereséggel - hangsúlyozta a vezérigazgató. (MTI)


Új internetes tőzsdehonlap

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) 2000 első hétfőjén megnyitotta a világhálón saját weboldalát - közölte a szervezet. A címen elérhető lappal az érdekvédők azoknak a tőzsdézőknek szeretnének segíteni, akik a világhálót is felhasználják. A honlapról elérhetők többek között tőzsdék, magyar és külföldi hírszolgáltatók, újságok, tőzsdei kibocsátó cégek, brókercégek, befektetési alapok. El lehet jutni róla a befektetői társszervezethez, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelethez, valamint egy Postabankkal kapcsolatos befektetői per iratanyagához is. (MTI)


Kivonják a dinárt?

Lehetséges, hogy Montenegróban a hónap végéig kivonják a forgalomból a jugoszláv dinárt mint fizetőeszközt. A német márka párhuzamos valutaként történt novemberi bevezetése olyan sikeres volt, hogy mára jelentősen elapadt a dinár iránti kereslet - közölte a Pobjeda című lap. Ha ez megtörténne, tovább nőne a szakadék a jugoszláv államszövetség két civakodó tagja, Montenegró és Szerbia között. (MTI)


Hiperinfláció Romániában

Miközben Romániában az átlagfizetés bruttó értéke 6,8 százalékkal növekedett novemberben, az árak 59 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A szomszéd országban a novemberi bruttó átlagfizetés 2,22 millió lej volt. Ennek nettó vásárlóértéke 85,6 százaléka volt csupán az 1998. decemberi értéknek, és 58 százaléka az 1990. októberinek. Romániában az infláció novemberben 56,2 százalékkal haladta meg az 1999. eleji szintet, illetve 59,2 százalékkal az 1998. novemberi szintet. (MTI)