Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Félszocpol a lakásbővítőknek

A lakástámogatási rendszer jogszabályi változásáról szóló kormányrendelet megjelenését 2000. január 15-ére ígérték az illetékesek. Február 1-jétől lesz joghatályos a rendelet, tehát a pénzintézetekhez az ezután benyújtott hitelkérelmekre már az új jogszabályok vonatkoznak. A bankok azt ígérik, hogy az utasítások megszületése után zökkenőmentes lesz a hitelek folyósítása.

December 11-i számunkban már beszámoltunk a fiatal házasok első új lakáshoz jutását és a lakással már rendelkező háromgyermekes vagy harmadik gyermeket vállaló családok új lakáshoz jutásának támogatásáról. A hamarosan induló rendszerben szereplő, maximum 8 millió forintos, 8 százalékos kamatozású kölcsön valóban nagy kamatcsökkenés a lakáshitelezésben a jelenlegi, állami kamattámogatásos, 18 százalékos hitellel szemben. A jelenlegi támogatás havi összege nem számottevő, így nem tudott igazán könnyíteni a kölcsönt felvevő háztartások terhein. A csak új lakás építéséhez vagy vásárlásához nyújtható, alacsony kamatozású hitel teszi lehetővé, hogy a lakásvásárlást, építést nagyobb összegű hitelből finanszírozhassák.
Ugyanakkor változatlanul nincs kamattámogatás a használt lakás vásárlásához, pedig a lakásmobilitást élénkítené, ugyanis Magyarországon az emberek átlagosan 2,7-szer cserélnek otthont, míg a fejlett piacgazdaságú országokban 6-7-szer.
A kényszerűségből, az anyagi lehetőségek hiánya miatt együtt élő, több generációs család lakáshelyzetén javít az úgynevezett „félszocpol” igénybevételének lehetősége, melyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete javaslatára fogadott el a kormány. A lakásukat legalább egy szobával bővítők vehetik igénybe ezt a támogatást, így találva megoldást szűkösebb lakáskörülményeik magváltoztatására.
Amit a korábbiakban e témával foglalkozó cikkünkben még nem említettünk a lakáscélú kedvezmények között, az a lakáscélú hitelek törlesztésére fordított összeg után járó adókedvezmény. Továbbra is hatályos a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 38. paragrafusa. Eszerint az adóalap adóját csökkenti a felvett hitel törlesztő részletének (tőke, kamat, járulékos költség) 20 százaléka, de maximum 35 ezer forint. Az adójóváírás a hitelező pénzintézet által igazolt összeg alapján érvényesíthető.
Szakemberek véleménye szerint a szociálpolitikai kedvezmény 2000-ben alanyi jogon való igénybevétele és az eddiginél lényegesen kedvezőbb hitellehetőségek következtében a lakásépítések száma az 1998-as szinthez képest duplájára emelkedhet. A 2001-től alanyi jogon megszűnő szociálpolitikai kedvezmény kifejezetten élénkíti a lakásépítési kedvet ebben az évben. Természetesen a vélemények megalapozottságát korai lenne találgatni, hisz a kormánydöntés hatásait akkor lehet elemezni, ha a részletek is ismeretesek lesznek.
Cikksorozatunkban folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat az új lakásfinanszírozási rendszerről. A január közepén megjelenő rendelet pontos eligazítást ad a kérdésekben.