Vissza a tartalomjegyzékhez

Egri István
Mobilverseny

A Vodafone bejelentette, hogy 2001-ig 300-400 millió dollárt (mintegy 100 milliárd forintot) kíván Magyarországon mobiltelefon-hálózatába befektetni. Eddigi közel egyhónapos jelenlétük során mintegy tízezer előfizetőre tettek szert, és már decemberben versenyképesebb árakon jelentek meg a piacon, mint a másik két hazai szolgáltató. Új tarifacsomagok, értéknövelt szolgáltatások és a közületi előfizetőknek szóló rendkívüli kedvezmények várhatók még az év első felében. Terveik szerint 2000 végéig 80-90 százalékos, 2001-re pedig 100 százalékos hálózati lefedettséget szeretnének elérni országszerte.

Várhatóan a kialakulóban lévő verseny a Westelt és a Pannont is lépésre fogja kényszeríteni, mert rendkívül tőkeerős ellenfelüknek újabb és újabb akcióihoz nem kell bankhiteleket és különböző bonyolult pénzügyi manővereket igénybe vennie, mint ahogy azt kezdetben a két régebbi hazai szolgáltató tette.
A konkurenciaharcban kétségkívül a felhasználók fognak jól járni, hiszen a csökkenő árak és bővülő szolgáltatások az ő pénztárcájuknak kedveznek. A versenyhelyzet és a viszonylag késői bekapcsolódás miatt pedig szakemberek szerint hosszabb távon a magyarországi mobil-kommunikációnak az észak-európai országokéhoz hasonló, átlag feletti elterjedése várható. Ez a fejlettség pedig magával fogja hozni a legújabb technikák és rendszerek gyors bevezetését, ami ha kommunikációs szinten megvalósul, maga után vonhatja a kereskedelem, a mezőgazdaság és az ipar különböző területeinek gyors fejlődését is. Ezt a folyamatot jelzi az is, hogy a Motorola 2000-ben 60 millió dollár (körülbelül 15 milliárd forint) összértékű mobiltelefongyárat telepít Magyarországra, amelyből főleg az európai piacot kívánják ellátni.
A telekommunikácó fejlődése és előretörése szerteágazó hatást fejt ki. A helsinki és stockholmi tőzsde 1999-ben bekerült a világ öt legnagyobbja közé, az elemzők szerint ezt egyértelműen a telekommunikációs cégek forgalomnövekedése okozta. A helsinki tőzsde követte a stockholmit: itt a 13,5 százalékos növekedést bizonyítottan az okozta, hogy a finn Nokia a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává nőtte ki magát.