Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Magyar tragikomédia

Hat lakat plusz munkadíj plusz áfa. Legkevesebb ennyi az anyagi veszteség abban a hódmezővásárhelyi „polgár-háborúban”, amely a múlt év márciusa óta dúl Rapcsák András polgármester és többek között fideszes önkormányzati képviselők között. A közgyűlés ugyanis hatszor záratta le a felfüggesztett polgármester irodáját, Rapcsák viszont hatszor verette le a lakatot.

„Ebben a vásárhelyi történetben csak az a furcsa, hogy idáig rágalomhadjárattal, megvesztegetéssel mindenkit ki lehetett ütni. Engem egyelőre nem. Napjainkban eléggé elterjedt nézet, hogy a polgármester lop, rabol, csal, és döbbenten látják, hogy én valóban nem nyúlok ezekhez az eszközökhöz” - nyilatkozta a Heteknek Rapcsák András.
„Rapcsák András vádjai megalapozatlanok, nem is várunk tőle dicsérő szavakat” - mondta lapunknak Túri József, Hódmezővásárhely alpolgármestere. A dologban az a legborzasztóbb, hogy Rapcsák András annyira ragaszkodik a hatalmához, hogy ezért képes volt a várost is feláldozni. Nyilatkozataival, miszerint Hódmezővásárhely tönkrement, rengeteg kárt okozott a városnak és okoz a mai napig is. A testületnek nem politikai szempontjai vannak, mi csak azt szeretnénk kivizsgálni, hogy milyen törvénytelenségeket követett el polgármestersége alatt. Miért a várossal fizettették ki Rapcsák családi névnapját, és miért kellett finanszíroznia az önkormányzatnak a Rapcsák család genealógiai kutatását?” - tette fel a kérdést Túri József.
Rapcsák András, Hódmezővásárhely polgármestere örömének adott hangot, hogy végre szóba került a képviselőtestület feloszlatása. Rapcsák a Heteknek elmondta, hogy tavaly márciusban városában összeállt „négy-öt gazember”, akik egy ördögi tervet dolgoztak ki, a választásokon győztes polgármester és az őt támogató képviselők eltávolítására. A város első embere ellen indítottak politikai hajszát, és erőteljes médiakampányba kezdtek. „Az ország lakossága minden héten legalább egyszer élő adásban láthatta az országos televízió-csatornákon, hogy milyen »súlyos bűnöket követtem« el - mondta lapunknak a hódmezővásárhelyi polgármester. Az engem támogató képviselőket egyenként behívatták, és pénzt kínáltak fel, hogy megvonják tőlem a bizalmukat. Volt, aki kétmillió forintot kapott az átállásért” - állította Rapcsák.
Ezek után javasolta a polgármester, az őt támogató hét képviselőtársával egyetemben, hogy mondjon le a képviselőtestület, ezáltal megszűnne a polgármester megbízatása, és a törvény értelmében ki kellene írni az új választásokat. Ezek után a polgárok szavazatukkal egyszerűen eldönthetnék a vitát. „Ilyen előzmények után azt kell, hogy mondjam, a város további romlásának megakadályozására egyetlen módszer kínálkozik, a feloszlatás - jelentette ki a polgármester. - Sajnos manapság bárhol előfordulhat, hogy a szervezett alvilág néhány képviselője megszerezhet egy települést fenyegetéssel vagy netalán pénzzel” - tette hozzá Rapcsák.
Mózes Ervin a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője szerint, ha már egyszer elveszett az összhang a testület és Rapcsák András között, nem a felfüggesztési napok számával kellene növelni a már meglévő viszályt. A polgármestert legitim módon választották meg, nem jó, ha személyes vagy politikai nézetkülönbség miatt sérülnek a törvények. Mózes szerint nem politikai az ügy, mert a kormánynak törvényben előírt kötelezettsége az önkormányzatok törvényességi felügyelete. Az Alkotmánybíróság sem a konkrét ügyről fog dönteni, hanem arról: sérti-e az alaptörvényt, hogy az egyik önkormányzati szerv - itt a testület - akadályozhatja a másikat: a polgármestert abban, hogy el tudja látni a feladatát. Az ügyben a precedens a legveszélyesebb - tette hozzá Mózes -, és elképzelhető mi történne, ha a más véleményen lévő testületek így viselkednének a polgármesterekkel.
A hódmezővásárhelyi testület, képes arra, hogy határozatokat hozzon, rendeleteket fogadjon el - szögezte le Horváth M. Tamás, az önkormányzati ügyek jogi szakértője. A polgármestert törvényes eszközökkel el lehet távolítani abban az esetben, ha működése valóban törvényt sért.