Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Kínos szerepcsere

Gyerekkorukban Ray és Jay Nugent, a kétpetéjű ikrek egyforma ruhába öltöztek, és barátaikat azzal tréfálták meg, hogy helyet cseréltek. Manapság azonban Ray nem mulat ilyen jót. Állandóan összekeverik testvérével, aki szökésben van egy louisianai bankrablás és kétrendbeni rendőrgyilkossági kísérlet miatt. Ray elmondta, hogy az opelousasi rendőrség 1985-ben körözést indított ikertestvére ellen. 1993-ban azonban tévedésből összekeverték őket, így Raynek 13 napot kellett börtönben ülnie. Most 150 ezer dollárt kap Los Angeles megyétől, hogy ejtse az államszövetségi pert. Ray az opelousasi rendőrség ellen is szövetségi pert indított 13 millió dollárt követelve, szerinte ugyanis a körözésnek tartalmaznia kellene az ikertestvérséggel kapcsolatos tévedés lehetőségét. Függetlenül a kavarodásoktól, Ray nam haragszik fivérére. (USA Today)


Itt az idő egy kis sáskafalásra

Uganda lakosai tízezerszámra kapdossák és eszik a sáskákat, amik az évszakos esőzéseknek köszönhetően árasztották el a várost. Decemberben fiatalok és idősek, férfiak és nők, egészségesek és csavargók egybegyűlnek éjszakánként, hogy tőrbe csalják a fény miatt zöldesen fénylő sáskákat. Ha egy csapdába esik, annak szárnyait és lábait letépik, majd megsütik, mint gyors harapnivalót. Uganda lakosai állítják, hogy a rovar nagyon ízletes sörrel. „Háború idején általában paradicsomot, narancsot, káposztát árulok, de most csak sáskákat” - mondta egy kereskedő, miközben a harapnivalót készítette elő vásárlói számára. Néhány árus zsákszámra veszi a sáskát Masakából, egy a fővárostól délnyugatra, 120 km-re fekvő városból, amit a rovarok különösen nagy mennyiségben elárasztottak. Egy maréknyi megsütött sáska majdnem 1 dollárba kerül, ami körülbelül a napi átlagfizetés. Bár nem mindenki rajong az ízéért, az élelmezéstudományi szakértők állítják, hogy a sáskának magas a protein- és szénhidrát tartalma. A rovarok rendszerint egyszer egy évben, decemberben támadják le Ugandát. (Reuters)


Az okosak agyasabbak?

A fokozott agytevékenységet igénylő szakmák (mint amilyen például a mérnöki vagy a tanári) képviselői agyában észrevehető különbségek tapasztalhatóak a nem értelmiségi tevékenységet folytatók agyszövetéhez képest. A jobban igénybe vett agyakban több idegsejtkapcsolat található - állítja James E. Black (University of Illinois Beckman Institute for Advanced Science and Technology), aki kutatócsoportjával elhunytak agyszövetét vizsgálja. 16 ember agyának elektronmikroszkópos vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre azt követően, hogy kiderült: a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél a komplex gondolkodás központjában átlagosan 17 százalékkal több szinapszis található (a szinapszis a neuronok között az idegvégződések kapcsolódási helye, itt történik az ingerületáttevődés). A látás központjában viszont nem jelentkeztek hasonló különbségek. Arra még nem derült fény, hogy a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás, vagyis nem lehet tudni, hogy ez a felépítésbeli különbség eredendő-e, és ez segíti hozzá az embert a felsőfokú tanulmányok elvégzéséhez, vagy maga az agytevékenység az, amitől a szinapszisok száma megnövekszik. (Origo)