Vissza a tartalomjegyzékhez


Ezt jól kifőzték

A magyar sajtópiacon egyedülállónak számító Konyhaművészet című gasztronómiai magazin rendkívüli népszerűségre tett szert az utóbbi években az ínyencfalatokat kedvelők körében.
A magazin hét évvel ezelőtt indította útjára a „Tízes lista” elnevezésű gasztronómiai versenyt. A megmérettetés során inkognitóban, a maximális pártatlanság igényével az erre kiválasztott szemlebizottság egy-egy tagja ellátogat a kiválasztott vendéglátóipari egységbe, és elsősorban az ínyenc vendég kívánalmai szerint zsűrizi az éttermet. A pályázat nyilvánossága lehetővé teszi, hogy bármely vendéglátóhely jelentkezzen a megmérettetésre, ha úgy érzi, hogy szakmai színvonala megfelelő. A zsűri szempontjai egységesek, külföldi teszteken alapulnak. Az étel minőségén kívül sokat nyom a latba a hely hangulata és az udvarias kiszolgálás, a széles körű bor- és gasztronómiai választék.
A győztesek jutalma jelképes - mindössze egy elegáns, bekeretezett oklevél tanúsítja a jó helyezést elérők profizmusát. A díj azonban komoly eszmei értékkel bír, nyertesei feltűnő helyen kifüggeszthetik. Nem számít ritkaságnak, hogy a nyertesek vendégforgalma nő a díjnak köszönhetően. Íme a legjobbak: az érdi Admirális étterem, az „Asia” Indonéz Kisvendéglő, a Kempinski Hotel Corvinus étterme, a Gambrinus, a Gundel, a Monarchia és a Dominican étterem, valamint a Faustos Ristorante. Már harmadik éve az élcsapat kiemeltjei közé tartozik az Inter-Continental Hotel Silhouette étterme, a veszprémi Villa Medici és a budapesti Csatárka étterem. (Takács Gabriella)