A magyar sajtópiacon egyedülállónak számító Konyhaművészet című gasztronómiai
magazin rendkívüli népszerűségre tett szert az utóbbi években az ínyencfalatokat
kedvelők körében.
A magazin hét évvel ezelőtt indította útjára a „Tízes lista” elnevezésű
gasztronómiai versenyt. A megmérettetés során inkognitóban, a maximális pártatlanság
igényével az erre kiválasztott szemlebizottság egy-egy tagja ellátogat a kiválasztott
vendéglátóipari egységbe, és elsősorban az ínyenc vendég kívánalmai szerint zsűrizi
az éttermet. A pályázat nyilvánossága lehetővé teszi, hogy bármely vendéglátóhely
jelentkezzen a megmérettetésre, ha úgy érzi, hogy szakmai színvonala megfelelő. A zsűri
szempontjai egységesek, külföldi teszteken alapulnak. Az étel minőségén kívül
sokat nyom a latba a hely hangulata és az udvarias kiszolgálás, a széles körű bor-
és gasztronómiai választék.
A győztesek jutalma jelképes - mindössze egy elegáns, bekeretezett oklevél tanúsítja
a jó helyezést elérők profizmusát. A díj azonban komoly eszmei értékkel bír,
nyertesei feltűnő helyen kifüggeszthetik. Nem számít ritkaságnak, hogy a nyertesek
vendégforgalma nő a díjnak köszönhetően. Íme a legjobbak: az érdi Admirális étterem,
az „Asia” Indonéz Kisvendéglő, a Kempinski Hotel Corvinus étterme, a Gambrinus, a
Gundel, a Monarchia és a Dominican étterem, valamint a Faustos Ristorante. Már harmadik
éve az élcsapat kiemeltjei közé tartozik az Inter-Continental Hotel Silhouette étterme,
a veszprémi Villa Medici és a budapesti Csatárka étterem. (Takács Gabriella)