Vissza a tartalomjegyzékhez

Egri István
Egér farok nélkül

Megvalósulni látszik a valódi vezeték nélküli jövő, amikor nemcsak a telefonkészülék, hanem szinte minden, eddig vezetéken „kommunikáló” eszköz, mint számítógép-billentyűzet, egér, monitor, telefon, TV-vevő stb. vezeték nélküli kapcsolat útján adja-veszi az információkat.

Az igazi nagy titkokról az ember sokszor utólag értesül. Úgy tűnik azonban, hogy ez az „értesítési idő” egyre rövidebb lesz. Nemrégiben tudósítottunk a Bluetooth-szabvány bemutatásáról, és máris itt az ezzel kapcsolatos legújabb hír: négy óriáscég, a Lucent, a 3Com, a Microsoft és a Motorola is csatlakozott az új vezeték nélküli szabványhoz. Ez azt jelenti, hogy mostantól kezdve szinte hónapok kérdése az új szabvány világméretű elterjedése. Eddig ezerkétszáz vállalkozás csatlakozott a rendszerhez, ami azt sejteti, hogy miután az előbb említett nagyok is letették voksukat a Bluetooth-szabvány mellett, a vonzáskörükbe tartozó cégek „holdudvara” is átveszi azt. A vezeték nélküli jövő közeledtét támasztja alá két újabb világszenzáció is. Az egyik az, hogy megszületett a világ legkisebb tranzisztora, melynek szélessége mindössze száz atomnyi! A komputerek mikroprocesszorai tranzisztorok millióiból állnak, és méretüket alapvetően e parányi eszközök terjedelme határozza meg. Az új technológiai áttörés lehetővé teszi azt, hogy minden eddigi mikroprocesszor, chip és egyéb, tranzisztorokat tartalmazó elektronikai eszköz mérete és energiaigénye a mostaninak harmadára-negyedére csökkenjen.
Az atomnál alig nagyobb méretű struktúrák alkalmazása előrevetíti azt a lehetőséget, hogy az emberiség által elért műszaki fejlődés a méretek tekintetében eléri azt a szintet, amely az eddig ismert technológiák segítségével tovább nem csökkenthető, mert jelenlegi ismereteink szerint atomnál kisebb méretű összetett struktúrák még nem hozhatók létre. Az új tranzisztorok tömeges alkalmazásával a mai leggyorsabb asztali számítógépek „tudása” besűríthető egy mobiltelefon méretű készülékbe.
A Samsung koreai óriásvállalat nemrégiben bejelentette, hogy megkezdi a televíziós vevőkészüléket és mobiltelefont egyesítő új kommunikációs eszköz sorozatgyártását. A maroktelefonba épített TV a szokásos telefonfunkciók mellett egy teljes értékű TV-vevőt is tartalmaz. A mintegy 4 cm képátlójú kijelző egyben színes képernyő is. A gyári adatlap szerint 180 óra készenléti, 3 óra beszélgetési és kb. 3,5 óra TV-nézési üzemmódra képes az új „törpeszuper”, melynek típusszáma: SCH-M220. Ugyan még nem az új tranzisztorokból épül fel, de méreteiből és sokoldalúságából a már küszöbön álló 21. század köszön ránk.