Vissza a tartalomjegyzékhez


Ételkülönlegességek újévre

Magyaros pontykocsonya

Ponty    2 kg-os
Vöröshagyma    20 dkg
Zöldpaprika    3 db
Paradicsom    4 db
Fűszerpaprika    5 dkg
Tojásfehérje    2 db
Paradicsompüré    5 dkg
Zselatinpor    5 dkg
Őrölt bors, csipetnyi tárkony, só

Az egész pontyot kifilézzük, beleitől megtisztítjuk. A fejet és a csontokat a fűszerekkel, 1-1 db paradicsommal és paprikával feltesszük főni. Ha felforrt, a léből kiveszünk egy keveset egy kisebb edénybe, és ebben megpároljuk a pontyfiléket, a maradék lébe szórjuk a zselatint, és állni hagyjuk. Ezután belekeverjük a levesbe, és felforraljuk. Két tojásfehérjét habbá verünk. Hozzálazítjuk a paradicsompürét, és gyöngyözve főzzük 5-10 percig. A tűzről levéve pihentetjük, habját és a zsírját leszedjük. A pontyfiléket tálakba rakjuk, egy-egy szelet paradicsommal, paprikával, esetleg lilahagymával és francia petrezselyemmel díszítjük. Az anyagokat egy kevés kocsonyával odaragasztjuk a tál aljára, és a langyos, semmiképpen nem forró kocsonyalevet rászedjük.


Tokaji tejszínes szőlőleves camembert sajttal (8 személy)

Szép szőlő    1 kg
Tejszín    2 dl
Tojássárgája    2 db
Tokaji aszú    2 dl
Camembert sajt (Tihanyi)    2 db
Csipetnyi őrölt fehérbors, csipetnyi őrölt fahéj
A megmosott, megtisztított szőlőszemeket feltesszük főni kb. 1 liter vízbe. Sózzuk, cukrozzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejszínnel kikevert tojássárgáját és az aszút. Takaréklángon 10 percig főzzük (nem forraljuk, mert akkor összemegy).
Tálaláskor csészébe szedjük, beletéve a kis kockákra vágott sajtot. A tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal. (Elkészíthető mazsolával is, ekkor nem használunk cukrot.)


Brokkolifelfújt roquefort mártással (10 személy)

Brokkoli (fagyasztott is jó)    80 dkg
Tojás    5 db
Olaj    1 dl
Zsemlemorzsa

Besamel mártáshoz
Vaj    15 dkg
Liszt    15 dkg
Tej    6 dl
Só, fehér őrölt bors,
őrölt szerecsendió

Roquefort mártáshoz
Roquefort    40 dkg
Tejszín    4 dl
Félédes fehérbor    2 dl

Feltesszük sós vízbe főni a brokkolit. Kiolajozzuk, kimorzsázzuk a formákat, amikbe a felfújtak kerülnek. A vajat feltesszük olvasztani, a tejet felforraljuk. Az olvasztott vajhoz hozzákeverjük a lisztet, a sót, a fehérborsot és a szerecsendiót. Ha jól elkeveredett, fokozatosan öntjük fel forró tejjel, közben egyfolytában habverővel kevergetjük. Akkor jó, ha a massza elválik az edény falától.
Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a szitán áttört brokkolit. (A brokkolit előzőleg jól kinyomkodjuk, különben a víz szétáztatná a felfújtat.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzálazítjuk a felfújt alapanyagát.
Formákba töltjük és gőz fölött lefedve 25-40 percig gőzöljük mérettől függően. A reszelt sajtot beletesszük a tejszín és fehérbor keverékébe, és kiforraljuk.


Vaddisznósült csipkézett ropogós burgonyával (8 személyre)

Sovány vaddisznócomb    2 kg
Kemény füstölt szalonna    30 dkg
Paradicsom    30 dkg
Vöröshagyma    30 dkg
Szép, zamatos alma (idared)   
    40 dkg
Mustár, őrölt bors, rozmaring,
fenyőmag, kakukkfű a pácoláshoz
Csipkeíz vagy savanykás házilekvár    50 dkg
Burgonya    1,5 kg
Fokhagyma    2 fej
(esetleg fokhagymakrém)
Só, őrölt bors, rosé bor

A húst jól megmossuk, leszárítgatjuk. A hártyát és a faggyút eltávolítjuk. Ezután fél×fél centiméteres csíkokra vágjuk a szalonnát, és ezzel jó sűrűn megspékeljük a combot. Bedörzsöljük a fűszerekkel, végül a mustárral. Annyi olajat teszünk rá, hogy éppen bevonja. Így lezárt edényben hűtőbe tesszük 3-4 napra. A hűtőből kivéve tepsibe vagy római tálba rakjuk. Köréhalmozzuk a paradicsomot, a hagymát, és a cikkekre vágott almát. Sóval megszórjuk, felengedjük 3 dl rosé borral, és annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lefedjük, és előmelegített 220 °C-os sütőben készre sütjük. Mire megpuhul, a lé nagy része elforr, a többit leszűrve használhatjuk a lekvár hígítására.
A burgonyát jól megmossuk, cikkekre vágjuk, tepsibe helyezve sózzuk, borsozzuk, és kb. 2-3 dl vizet ráöntve a hús felpuhulásakor a sütőbe rakjuk. Tálaláskor a burgonyát a tányér felére szedjük, tetejére tesszük a szeletekre vágott paradicsomot, hagymát, almát. A húst pedig félig bevonjuk a csipkeízzel.


Borsmenta sorbet

Carte D’or citromsorbet (vagy
más vízalapú citromfagylalt)    1kg
Sprite    2 dl
Tonic    1 dl
Menta szirup    1 dl
(fagyasztott gyümölcs esetében fél kg-ot)

A citromfagylaltot a mentasziruppal (ha ez nem beszerezhető, a fagyasztott gyümölcsökkel) a sprite-tal és a tonikkal összeturmixoljuk. Poharakba töltjük. Díszíthetjük koktélcseresznyével, citromcikkellyel, és a pohár szélét cukorral. A fagyasztott gyümölcs lehet ribiszke, málna, esetleg szeder.

A különlegesebb nyersanyagok beszerezhetőek a Vámház körúti Vásárcsarnokban, illetve alagsorában.

Az ételekhez jó étvágyat kíván Kózel Gyula, a Budai Skálában található „Turmix Café” Étterem konyhafőnöke.