Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Döntetlen az Old Firmön

A skót bajnokság örökrangadóját játszották hétfő délután Glasgow-ban, a Celtic otthonában. A múlt századba visszanyúló küzdelemsorozat az Old Firm nevet kapta a szurkolóktól. Az ország két élcsapata összesen 85 alkalommal nyerte el a bajnoki serleget. A 37-szeres bajnok házigazda Celtic az utóbbi három mérkőzésen nem tudta legyőzni legnagyobb riválisát, pedig ezekre a találkozókra nagyon felkészültek. A 48-szor bajnoki címmel jutalmazott Rangers ebben a szezonban 17 meccséből csak egyszer kapott ki, és a mérkőzést is nyugodtabban várhatta négy pontos előnye tudatában.

Az 1-1-re végződött találkozó nagy küzdelmet hozott, és a játék képe alapján reális az eredmény. Nemzetközi csapatmunka eredményeképpen szerzett vezetést a Celtic. A cseh Moravcik az izraeli Berkovichoz paszszolt, akinek labdáját az ausztrál Viduka küldte a hálóba a 18. percben. Nem sokáig örülhettek a zöldek, mert a 27. perc meghozta a kékek egyenlítő gólját.
A Rangers ausztrál játékosának, Vidmannek a beadását követően Billy Dodds talált a léc alá. Dodds az elmúlt hetekben került a Dundee Unitedtől a sérülésektől ritkított bajnokcsapathoz. Élete első Old Firm-mérkőzésén góllal hálálta meg a bizalmat.
A Celtic nagyon szerette volna győzelemmel felvidítani szurkolótáborát, de nem sikerült kiharcolni a három pontot. A holland Blinker ugyan betalált Charbonnier kapujába, de lökés miatt a bíró érvénytelenítette gólját. A francia világbajnok szenzációsan védett, de szerencséje is volt. Moravcik ugyanis a lécet, később Viduka a kapufát találta telibe.
A csalódott Celtic-szurkolók okkal mérgelődtek az elpuskázott lehetőségek miatt. A Rangers pedig elégedett lehet
a pontosztozkodással, hiszen előnye is megmaradt, és kevesebb mérkőzést is játszott. Érdekességként jegyzem meg, hogy a két csoportban 25 játékos kapott lehetőséget, akik 15 ország futballját képviselték. Született skót csak a „celtices” McNamara és Lambert, valamint Ferguson és Dodds a Rangers részéről. A nemzetközi mezőnyben visszafogottabb eredményeiről ismert Skócia helyzetét ez is magyarázhatja. Tény viszont, hogy a bajnokság színvonalát emelte a légiósok jelenléte.
A két csapat az elkövetkező év első napjaiban újra összecsap. Visszatérő hagyomány ugyanis, hogy Old Firmmel kell kezdeni az évet Skóciában.