Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Terrorfenyegetések az újévre

Míg a civil lakosság már a pezsgőt hűti, az amerikai hatóságok a szilveszter előtti utolsó pillanatokban is feltételezett terrortámadások elhárításán munkálkodnak - jelentette a CNN hírtelevízió. Három különböző forrásból szerzett értesülések figyelmeztetnek Oszama bin Laden és vele kapcsolatban álló terroristacsoportok esetleges Amerika-ellenes támadásaira az óévbúcsúztató idején.

Az első és legfontosabb információ a december elején Jordániában letartóztatott 13 személytől származik, akik a gyanú szerint több akciót terveztek Jordániában tartózkodó amerikai állampolgárok ellen az év végi ünnepek idejére. Vezetőjük, Khalil al Deek, akit pakisztáni letartóztatása után kiadtak Jordániának, a feltételezések szerint közvetlen kapcsolatban áll bin Laden csoportjával. A konkrétan veszélyben forgó helyszínekről az amerikai hatóságok nem nyilatkoztak, ám azt tudni lehet, hogy olyan közel-keleti célpontokról volt szó, ahol amerikai állampolgárok nagy valószínűséggel összegyűlnek szilveszterkor.
Az amerikai Washington államban e hónap elején szintén letartóztattak egy feltételezett terroristát, akinél plasztikbomba készítésére alkalmas anyagokat találtak. Az algériai Ahmed Ressamot akkor vették őrizetbe, amikor kocsijában a robbanóanyagokat próbálta átvinni Kanadából az Egyesült Államokba. A feltételezések szerint Ressam szintén kapcsolatban áll olyan személyekkel, akik Oszama bin Laden embereinek számítanak.
A harmadik forrást azok az amerikai és más országbeli hírszerző szolgálatok jelentik, amelyek szintén feltételezett terrortámadásokról adtak információt. „Olyan sok az információ, és annyira sokféle forrásból származik, hogy kénytelenek vagyunk nagyon komolyan venni” - jelentette ki a CNN-nek egy amerikai kormánytisztviselő. A londoni Intelligence Digest folyóirat értesülése szerint a lehetséges célpontok között szállodák és bevásárlóközpontok is szerepelnek, amelyek légkondicionáló rendszerébe próbálhatnak meg terroristák radioaktív anyagot vagy fertőző vírusokat juttatni.
Ezért vagy másért, az Egyesült Államokban az utóbbi időben több szilveszteri programot töröltek. Seattle az első nagyobb város, amely lemondta óévbúcsúztató ünnepsége egy részét, amelyre mintegy 50 ezer embert vártak volna. Paul Schell polgármester indoklásában megemlítette az esetleges terrortámadás lehetőségét, ám tagadta, hogy egyszerűen félelemből határoztak volna így. „Biztonságosabb az elővigyázatosság” - magyarázta a város döntését. Rudolph Giuliani New York-i polgármester lehetetlennek találja, hogy a szokásos Times Square-i ünnepséget lemondják, hiszen az emberek megszokásból úgyis eljönnének.