Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Túszdráma Afganisztánban

Vakil Ahmed Muttavakil afganisztáni külügyminiszter szerdán figyelmeztette az indiai légitársaság 814-es járatát pénteken eltérítő hat terroristát, hogy ha nem születik rövidesen megoldás a hat napja tartó krízisben, akkor a repülőgépnek el kell hagynia Afganisztánt - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Muttavakil felszólította a százötven utast fogva tartó géprablókat, hogy a krízisnek „gyorsan vessenek véget”.


Tálib biztonságiak imádkoznak az indiai légitársaság eltérített repülőgépe mellett Kandahar repülőterén. Törvényen kívül     Fotó: MTI

Az utasok - egy a repülőgépre felengedett tálib fegyveres szerint - jól vannak, sakkozással, kártyázással és társasjátékokkal múlatják az időt. Az eredetileg a gépen tartózkodó 178 utas közül a terroristák 27 embert elengedtek. Muttavakil korábban már figyelmeztette a terroristákat, hogy a tálibok lerohanják a repülőgépet, ha valamelyik túsznak baja esik. A terroristák korábban meggyilkolták az egyik túszt, Rippan Katjalt, aki kétszeri felszólításra sem engedelmeskedett nekik.
Iszlám fegyveresek hosszú ideje harcolnak azért, hogy Kasmir függetlenné váljon, vagy csatlakozhasson Pakisztánhoz. A külügyminiszter elmondta, hogy a géprablók két korábbi követelésükről - hogy India 200 millió dollár váltságdíjat fizessen, valamint hogy exhumálják és adják át Sajjad Afghani egykori lázadó parancsnok testét - lemondtak, miután a tálibok kijelentették, hogy a követelések iszlámellenesek. A géprablók azonban továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az indiai kormány engedjen szabadon 35 kasmiri lázadót és Maulana Maszud Azhar iszlám vallási vezetőt, aki a Harkat ul Ansar kasmiri iszlám fegyveres csoportosulás ideológiai vezetője. Azhar ugyanakkor kijelentette, hogy nem kíván ilyen körülmények között szabadulni.
Az indiai kormány szerdán egy kormányülés után válaszolt a géprablóknak. Az indiai tisztviselők azt követően álltak szóba a repülőgép eltérítőivel, hogy azok kijelentették: elkezdik legyilkolni a túszokat, ha nem teljesítik követeléseiket. A túszok családjai, az indiai sajtó, valamint pakisztáni és afganisztáni tisztviselők is azzal vádolják az indiai kormányt, hogy nem cselekedett elég gyorsan a krízis megoldása érdekében.
A repülőgépet negyven perccel azután térítette el a kézigránátokkal, pisztolyokkal és késekkel felfegyverkezett banda, hogy az felszállt Nepálból Új-Delhi irányába.