Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Jelcin büszke népére

A decemberi orosz duma-választások Borisz Jelcin és csapata - köztük Vlagyimir Putyin miniszterelnök - soros győzelmét hozták. „Közösen győztünk, fölényesen győztünk” - mondta az elégedett Jelcin Putyinnak kremlbeli találkozójuk alkalmával, és hozzátette: „Büszkék lehetünk a népre”.


Orosz katonák újratáraznak Groznij ostroma közben. A Kreml elégedett     Fotó: MTI

Az orosz nép azzal érdemelte ki Jelcin dicséretét, hogy támogatta a Kreml által kevesebb mint három hónappal a választások előtt alapított Jegyinsztvo (Egység) blokkot. Az elnök egy szóval sem tett szemrehányást az oroszoknak azért, hogy szokás szerint a kommunistákra szavaztak a legtöbben - Jelcin kibékíthetetlen ellenfeleire. Mindezt az orosz választók annak köszönhették, hogy nem segítették győzelemhez másik ellenlábasát, a moszkvai főpolgármester Jurij Luzskov és a volt kormányfő Jevgenyij Primakov vezette Haza - Egész Oroszország (OVR) blokkot.
Az idei orosz választások sajátossága nem Jelcin harca lett a kommunistákkal, hanem az orosz kormányzó elit két csoportjának ádáz küzdelme a hatalomért. Az OVR nyílt kihívást intézett Jelcinhez, bejelentve egy Oroszország területi vezetőiből álló független hatalmi párt létrehozását. Jelcin és környezete a Jegyinsztvo megalapításával válaszolt, élén Szergej Sojguval, a rendkívüli helyzetek miniszterével. A blokk másik vezetője Alekszandr Karelin lett, az elnök sporttanácsadója. A tömörülés - másik nevén Medvegy (Medve) - a szavazatok 23 százalékával, egy százalék különbséggel, a második helyet szerezte meg a kommunisták mögött. A siker kapcsán a Kremlhez közeli vállalkozó-milliárdos Borisz Berezovszkij kijelentette, hogy Oroszország politikai köreiben csendes forradalom ment végbe. A képviselővé választott Berezovszkij véleménye szerint így egy olyan dumát lehet alakítani, amely nem lesz Kreml- és kormányellenes.
A duma természetesen nem vá-lik ellenzék nélkülivé. A kommunisták vezetője, Gennagyij Zjuga-nov szintén győztesnek érzi magát, és frakciójának szeretné a duma-elnöki széket. Mindazáltal sokkal nehezebb lesz megkapnia, mint eddig. A kommunista párt (KPRF) az egyéni választókörzetekben megválasztottakat is beleszámolva 111 képviselővel bír a Medvegy 76 képviselőjével szemben. És bár megszerezhetik az OVR támogatását, a kommunistáknak nem lesz kevesebb ellenfele, mint szövetségese. Az előbbiek közé tartozik Zsirinovszkij, Szergej Kirijenko volt kormányfő jobboldali szövetsége, és valószínűleg Grigorij Javlinszkij Jablokója. Zsirinovszkij már nyilvánosan ki is jelentette, hogy Zjuganovnak azt kívánja: „Újév alkalmából betegedjen meg, és maradjon is beteg egész évben!”. Zsirinovszkij nemcsak azért dühös a kommunistákra, mert amúgy sem szenvedheti őket, hanem azért is, mert vesztett a választáson: támogatóival együtt mindössze 6 százalékot sikerült szereznie, ráadásul az általa vezetett liberáldemokratákat törölték is a listáról, úgyhogy most mint „Zsirinovszkij-blokk” szerepel a dumában.
Nem sokkal szerepelt jobban Javlinszkij pártja, a Jabloko sem. Ő maga ezt a csecsen háborúval kapcsolatos álláspontjával magyarázza, ami nem egyezik a többség véleményével. Szerinte a háborúvá dagadt antiterrorista akció indítékai között a bosszú gyanítható.
Sikeresnek mondható viszont a jobboldali erőket összefogó SZPSZ, Szergej Kirijenkóval az élen. Az SZPSZ a Medvegy-csoporttal együtt a kormányt és Putyint támogatja.
A kormány- illetve Jelcin-párti erők győzelme jelentősen növelni látszik Putyin esélyeit a majdani elnökválasztáson: már most több politikus jelezte, hogy támogatni fogja. A Jegyinsztvo-Medvegy vezetője, Szergej Sojgu kijelentette: sokan Putyin pártjának hívnak bennünket, és ez valóban így is van.
Ami pedig a Magyarországon élő oroszokat illeti, az ő szavazataik is „Putyin pártjának” és szövetségeseinek sikeréről tanúskodnak: körükben a Medvegy 21 százalékkal a második helyen végzett. A „győztes”, amely nem más, mint az Oroszországban leszerepelt Luzskov-Primakov-féle OVR, csupán fél százalékkal előzte meg. A kommunisták csak 9 százalékot kaptak, Zsirinovszkij pedig elenyésző 3 százalékot.
Mindent összevetve, a magyarországi oroszok általában „jobboldalibbak” az anyaországban élő társaiknál. Másodszor pedig, itt mindkét hatalmi elit egyenlő mértékű támogatottságot élvez.