Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Vissza a jövőbe


Találmány, amely majdnem megváltoztatta a történelmet. A parabolatükör által összegyűjtött napsugarak felmelegítik a dugattyút, amely előrehalad, és elforgat egy tengelyt, majd kihűltekor eredeti pozíciójába kerül vissza. A találmány működőképes, és lassúsági rekord felállítására kiválóan alkalmas.    Fotó: Somorjai L.

„1980-ra ingyenessé válik a tömegközlekedés, a víz, a gáz a fűtés, a gyermekotthonok és internátusok. Ingyenes lesz az oktatás, a gyógyszerek és az orvosi kezelés, a szanatóriumok és az üzemi étkezdék” - prognosztizálta az eljövendő kommunizmusról a Neues Deutschland című lap 1961. július 31-i száma. A Szovjetunió jövőjével kapcsolatban pedig leírta, hogy a központi tervek szerint miképp alakul majd a kommunizmus kiépítésének két fő szakasza. Az első lépcsőben - 1961-től 1970-ig - az CCCP egy főre jutó ipari termelése túlszárnyalja majd az USA eredményeit, miközben a nehéz fizikai munka megszűnik, és világviszonylatban itt lesz a legrövidebb a munkaidő, az ipari termelés pedig több mint kétszeresére nő, miközben a jövedelmek megduplázódnak. A második lépcsőben - 1971-től 1980-ig - pedig már nincs más hátra, mint áttérni az igények szerinti elosztásra - állítja a sajtóorgánum.
Ilyen és ehhez hasonló kvalitású futurológiai előrejelzések találhatók a Centrál Galéria (Budapest V., Nádor u. 11.) legújabb kiállításán. Az ötletgazda Rév István, a Nyílt Társadalom Archívum igazgatója a Heteknek elmondta, hogy 2017-ig, a bolsevik forradalom („leánykori nevén” Nagy Októberi Szocialista Forradalom) századik évfordulójáig tárják elénk az elképzelt jövőbeli eseményeket. A bemutatón láthatók azonban olyan találmányok és képzőművészeti alkotások is, amelyek a kommunista érában működő folyamatok lényegét próbálják megragadni. Haraszty István perpetuum mobiléhez hasonló Energiaátalakító - KGST című, a hetvenes években készült szerkentyűjének lényege a hatástalanságfok minél sikeresebb növelése. Diabetikus mézesmadzag-nyalogató elnevezésű gépét pedig - amely előre beállított „tűréshatár” mezőben nyalogat - bizonyára a totális kommunizmus közeli beköszöntének ígérete ihlette. Más országok művészeit is megigézte azonban a közeli Kánaán. A Krokogyil (szovjet „Ludas Matyi”) egyik, hatvanas évekbeli karikatúrája egy adóvevővel, mikrofonnal, fülhallgatóval és monitorral ellátott, téglát talicskázó munkást mutat be, mint a jövő előképét. Képaláírás: „Diszpécser elvtárs, hova vigyem a téglát?”